DRC: start proces tegen ex-premier voor verduistering geld voor agro-industrieel park (CongoForum)

KINSHASA- Het proces tegen Augustin Matata Ponyo en twee anderen begint vandaag, bericht Radio Okapi. De voormalige premier (foto) zal samen met Patrice Kitebi, voormalig directeur-generaal van het Fonds de promotion des investissements (FPI) en Christo Grobler, een Zuid-Afrikaan, voor het constitutionele (grondwettelijke) hof verschijnen. Zij worden door de openbare aanklager voor deze rechtbank vervolgd wegens vermeende verduistering van overheidsgelden die bestemd waren voor het agro-industrieel parkproject Bukanga Lonzo.

In een verslag dat op 18 november 2020 gepubliceerd werd had de Inspectie van Financiën (IGF) verklaard dat de schatkist 285 miljoen dollar had vrijgemaakt voor het toekomstige agro-industriële park Bukanga Lonzo. Van dit bedrag zou 205 miljoen zijn verduisterd. En het IGF stelde Augustin Matata voor als de intellectuele auteur van het debacle van dit in 2014 gelanceerde project.

Hoorzitting

Alle drie de verdachten zijn nog vrij. In dit vroege stadium van de hoorzitting zal het er in de eerste plaats om gaan de verdachten te identificeren. Na deze stap zal de rechtbank het openbaar ministerie vragen de zaak voor te leggen. Het is een kwestie van herlezing van de aanklacht waarin de grieven tegen de betrokken personen worden uiteengezet. Vervolgens zal het hof overgaan tot de verificatie van de feiten. Dit zal het begin uitmaken van het onderzoek.

Het kan ook gebeuren dat de rechters de verdachten al om de een of andere reden arresteren. Het is ook mogelijk dat verweerder Matata een onregelmatigheid als verweer zal aanvoeren. Volgens de raadslieden van de senator zijn zij immers niet op de hoogte gesteld van deze hoorzitting, waarvan zij via de ether kennis hebben gekregen.

Eerste keer verschijning zonder ophef immuniteit

Deze verschijning voorspelt een eerste jurisprudentie, een nieuw recht. Want nooit eerder is een dergelijk geval meegemaakt, waarbij een hooggeplaatste figuur verschijnt zonder dat zijn immuniteit is opgeheven. Bij de opening van het constitutionele hof op 16 oktober kondigde de voorzitter van dit hof aan dat zijn hof in de zes jaar van zijn bestaan voor het eerst een voormalig premier zal veroordelen.

Het project Bukanga-Lonzo agro-industrieel park is volgens de missie van de Wereldbank in de DRC een van de meest ambitieuze projecten gebleken waartoe de regering het initiatief heeft genomen en dat rechtstreeks van invloed is op het welzijn van de bevolking. Het Bukanga-Lonzo Agro-Industrial Park, dat in 2014 werd opgestart als proefproject van de 22 agro-industriële parken die het land zou moeten hebben, had als missie om maïs, bonen, verse groenten en vlees te produceren om in de voedselbehoeften te voorzien.

Een project met een verleden

Dit project, dat nu is opgegeven, zou de DRC in staat moeten stellen de schadelijke gevolgen van zijn economie, waardoor het elk jaar bijna 2 miljard dollar aan voedselinvoer moet uitgeven, aanzienlijk te verminderen.

Het project Bukanga-Lonzo Agro-Industrial Park, dat op 15 juli 2014 met veel pracht en praal door president Joseph Kabila werd gelanceerd, heeft volgens de inspecteur-generaal van Financiën meer dan 200 miljoen dollar aan verduisterde fondsen opgeslokt, zonder de verwachte doelstellingen te bereiken.

Dit project, waarvoor in totaal 500 miljoen dollar nodig was om het te verwezenlijken, werd in 2017 van overheidsfinanciering afgesneden toen het al was begonnen met de productie van maïsmeel, wat leidde tot een daling van de marktprijs, aldus de Zuid-Afrikaanse Africom-manager.

Verspilling

Tijdens zijn bezoek aan Bukanga-Lonzo op 20 augustus 2020 was huidig premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba verontrust en trachtte hij te begrijpen wat een dergelijke verspilling van overheidsmiddelen kon rechtvaardigen. Spreiders die nooit vlogen omdat ze aan de grond werden gehouden. Nieuwe tractoren die nooit zijn gebruikt en waarvan de motoren zijn verwijderd en op particuliere boten werden gemonteerd, tonnen chemische meststoffen die zijn achtergelaten… Dat was zijn vaststelling.

In een land waar volgens UNICEF in 2021 3,3 miljoen kinderen aan ondervoeding zullen lijden, zeggen maatschappelijke organisaties dat zij niet begrijpen waarom de regering heeft besloten de financiering van dit project abrupt stop te zetten en meer dan 1,5 miljard dollar aan voedselimport te blijven uitgeven.

© CongoForum, 25.10.21

Beeld: Augustin Matata Ponyon Mapon tijdens een plenaire zitting in de Senaat

Bron: Radio Okapi/Ph. John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.