Illegale activiteiten in natuurgebieden verontrusten Congolese ngo’s (CongoForum)

KINSHASA – Bijna 200 Congolese ngo’s, actief rond milieubescherming, klagen erover dat er nog altijd illegale activiteiten plaatsvinden in heel wat natuurgebieden. Dat meldt Radio Okapi. De ngo’s richtten een memorandum aan president Félix Tshisekedi. Ze zijn vooral boos over de mijnbouw in nationale parken en de oprichting van bepaalde waterkrachtcentrales, zo blijkt.

De ngo’s zeggen dat sommige mijnbouwbedrijven, vaak van buitenlandse signatuur, onder één hoedje spelen met leden van de Congolese ambtenarij om illegale activiteiten te kunnen uitvoeren. Gewapende groepen laten goud ontginnen, met medeplichtigheid van sommige leden van inheemse volkeren, in het nationaal park van Kahuzi Biega. Er wordt ook verwezen naar de illegale mijnactiviteiten in het natuurreservaat van Itombwe (territorium Mwenga).


Een andere steen des aanstoots is de aanduiding van ‘olieblokken’ in het Virungapark, dat wereldwijde bekendheid geniet. In het nationaal park van Upemba wordt dan weer een waterkrachtdam aangelegd.

De ondertekenaars van het memorandum zijn van mening dat het behoud van de natuurgebieden belangrijk is om tot een duurzame en inclusieve sociaaleconomische ontwikkeling te komen in Congo. Inspanningen op dit vlak zullen volgens hen ook kunnen rekenen op aanzienlijke steun van technische en internationale partners.

De Congolese regering moet dan ook maatregelen nemen om het vertrouwen in de Congolese staat te vergroten en om de wettelijke regels te doen naleven. Dat is belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit en de strijd tegen de klimaatverandering, klinkt het.

© CongoForum, 19.10.21 (db)


Beeld: zicht op het nationaal park van Virunga

Bron: Radio Okapi/Ph. Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.