Kisangani: beweging trekt de straat op om gebrek aan stroom aan te klagen (CongoForum)

KISANGANI – De beweging “La Force du changement” is vandaag, maandag, de straat opgegaan in Kisangani om te eisen dat de stroombevoorrading in de stad zou worden hersteld. De betoging was verboden door de burgemeester, maar de actievoerders bliezen toch verzamelen aan het ‘Rond-point du Stade’. Politieagenten gebruikten traangas om de betogers uiteen te drijven, bericht Radio Okapi.

De actievoerders, vooral afkomstig uit de gemeente Tshopo, hergroepeerden zich, samen met sympathisanten uit de gemeente Makiso. Het initiatief voor de mars kwam van député Jacques Mandiongwe.

De politie wilde incidenten in het centrum van Kisangani vermijden. Ze begeleidde dan maar de betogers tot aan de kantoren van de provinciegouverneur van Tshopo. Daar werd een memorandum afgegeven.

In het memorandum wijst Mandiongwe op de gevolgen van het tekort aan elektriciteit. Hij wil dat de waterkrachtcentrale van Tshopo wordt hersteld. Overheidsbedrijven, parastatales, KMO’s, openbare instellingen: allemaal lijden ze onder het gebrek aan stroom. De lokale economie ligt op apegapen, en het leven is duur voor de inwoners, die sowieso al in moeilijke omstandigheden moeten leven.

Leerlingen uit sommige secundaire scholen van Kisangani kwamen overigens ook op straat, in hun geval om de hervatting van de lessen te eisen.

De mars van de leerlingen eindigde ook aan het kabinet van de provinciegouverneur. Ook zij kwamen met een memorandum op de proppen. Die tekst zal via de juiste kanalen worden doorgegeven, beloofde de provinciale minister van Financiën, Elias Ewengene. Hij is momenteel waarnemend gouverneur.

© CongoForum, 26.10.21 (db)

Beeld: rondpunt Combattant in Kisangani

Bron: John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.