Klimaatconferentie COP26: premier Lukonde ontving delegatie ambassadeurs (CongoForum)

KINSHASA- Een delegatie van ambassadeurs uit het Verenigd Koninkrijk (VK), de VS, Duitsland en Noorwegen is op woensdag 27 oktober 2021 ontvangen op het kabinet van de premier door eerste minister Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge zelf. Dat bericht Actualité.cd. Op het menu van de uitwisselingen: de voorbereidingen van de 26e jaarlijkse VN-klimaatconferentie onder Brits voorzitterschap in partnerschap met Italië (COP-26), die van 31 oktober tot en met vrijdag 12 november 2021 in Glasgow, in het Verenigd Koninkrijk, zal worden gehouden.

Volgens mevrouw Emily Maltman, ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, is dit een conferentie waar de Democratische Republiek Congo normaliter een belangrijke plaats zou moeten innemen, gezien haar troeven en haar inzet in de strijd tegen de klimaatverandering op het internationale toneel.

Belangrijke rol voor de DRC

“Ik vertegenwoordig het Verenigd Koninkrijk, ik ben hier met mijn collega’s uit de VS, Duitsland en ook Noorwegen voor de voorbereiding van de conferentie van de partijen (COP-26) die gaat over klimaatverandering en al onze inspanningen samen om op te treden tegen deze bedreiging en in het bijzonder de rol van de Democratische Republiek Congo. De DRC zal een belangrijke positie innemen tijdens COP-26, volgende week in het Verenigd Koninkrijk,” aldus de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in de Democratische Republiek Congo.

Emily Maltman prees de inzet van premier Sama Lukonde en zijn regering voor de bescherming van het milieu en de biodiversiteit in het land.

“De eerste minister is een van de grote voorstanders van dit geweldige programma om het land vooruit te helpen en ook om het milieu en de biodiversiteit hier in de DRC te beschermen. Er is veel samengewerkt met de minister van Milieu. De inspanningen omvatten vele sectoren. Zo is er ruimtelijke ordening, vervoer, energie, buitenlandse handel, enz. De eerste minister is dus zeer belangrijk voor de planning, de toekomst, het programma en alle verbintenissen van de regering van de DRC,” voegde zij eraan toe.

17% vermindering emissie zal 22 miljard dollar kosten

De ministerraad heeft de maatregelen goedgekeurd die de vice-premier, belast met Milieu en Duurzame Ontwikkeling, heeft genomen met het oog op de deelname van de Democratische Republiek Congo aan de COP-26. Tijdens deze ontmoetingen zal de Democratische Republiek Congo zich presenteren als een land dat een oplossing biedt voor deze cruciale uitdaging voor het overleven van de mensheid.

Net als andere landen heeft de DRC zijn nationaal vastgestelde bijdrage (CDN) hernieuwd om 17% van zijn emissies te verminderen tegen een geraamde globale kostprijs van bijna 22 miljard dollar. Aan de sectoren landbouw, bosbouw en energie heeft de regering vervoer, afval en het opsporen van luchtverontreinigende stoffen toegevoegd.

© CongoForum, 28.10.21

Beeld-bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.