Kwilu: 163 kinderen jonger dan 5 jaar overleden aan malaria in september (CongoForum)

MUKEDI- In de gezondheidszone van Mukedi, gelegen op het grondgebied van Gungu, (in de westelijk gelegen provincie Kwilu), zijn sinds begin september 2021 honderddrieënzestig sterfgevallen geregistreerd van kinderen tussen 0 en 5 jaar.

De hoofdarts van deze gezondheidszone, dr. Abraham Mundedi, heeft op vrijdag 15 oktober aan Radio Okapi verklaard dat dit hoge sterftecijfer dat in minder dan twee maanden is geregistreerd, te wijten is aan bloedarmoede ten gevolge van malaria. Hij is van mening dat deze sterfgevallen zijn toegenomen door de staking van de verpleegkundigen in de openbare sector.

Bovendien verzekert dr. Abram Mundedi dat de situatie onder controle wordt gebracht aangezien een plaatselijk crisiscomité is opgericht met de steun van de provinciale gezondheidsafdeling (DPS) om deze situatie te bestrijden:

“Het is waar dat er kinderen sterven. Op dit moment hebben wij 163 sterfgevallen volgens de onderzoeken die wij hebben uitgevoerd in de vier gezondheidsgebieden, het gezondheidsgebied van Mukedi, Kinzamba 1, Kinzamba 2 en Lozo Monene. Er is een plaatselijk crisiscomité opgericht. Op ons niveau zijn wij bezig met de uitvoering van de reactie (respons) in afwachting van de tussenkomst van de DPS”, klinkt het.

© CongoForum, 16.10.21

Beeld: een kind met malaria wordt behandeld door een verpleegster (in Kinshasa) (archief)

Bron: Radio Okapi/ Ph. John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.