Premier ontving Japanse vereniging die DRC wil begeleiden bij rehabilitatie van deel waterkrachtdam Inga 2 (CongoForum)

KINSHASA- De Eerste Minister, Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge, heeft een delegatie ontvangen van een Japanse vereniging die bereid is de DRC te begeleiden bij de rehabilitatie van groep 4 van de hydro-elektrische megakrachtdam Inga 2. Deze delegatie werd door de Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur van Japan in de DRC, de heer Hiroyuki Minami, bij de Eerste Minister gebracht. Ambassadeur Hiroyuki Minami verklaarde bij deze gelegenheid zeer verheugd te zijn de samenwerking met de DRC te kunnen voortzetten, bericht Mediacongo.net.

Aan het eind van de audiëntie gaf de heer Tetsuro Yano, hoofd van de delegatie, voormalige Japanse minister van Buitenlandse Zaken en thans voorzitter van AFRECO ( een Japanse vereniging voor de economie en ontwikkeling van Afrika,) uiting aan zijn vreugde over het onthaal dat premier Sama Lukonde hen had toegestaan.

“Het was de eerste keer. Ik was vereerd dat ik na het aantreden van de nieuwe regering in de DRC bij premier Sama Lukonde in audiëntie werd ontvangen. Premier Jean-Michel Sama Lukonde heeft Japan al eens bezocht met de president van de republiek, in 2019, toen hij nog directeur-generaal van Gécamines was. Ik heb begrepen dat hij een kenner van Japan is. Hij kent de cultuur van Japan heel goed. En nu hij de eerste minister van de Democratische Republiek Congo is, ben ik blij hem te ontmoeten,” zei hij.

Tetsuro Yano prees ook de sterke historische band die sinds 1983-84 tussen de DRC en Japan bestaat

“Er bestaat een zeer sterke band tussen Japan en de Democratische Republiek Congo. Ik zou de geschiedenis tussen Japan en de Democratische Republiek Congo dan ook in herinnering willen brengen, met name op het gebied van de economische samenwerking. Maar ook onze band met de Japanse keizerlijke familie. Tussen 1983 en 1984 heeft de toenmalige kroonprins van Japan en nu keizer emeritus, de DRC bezocht,” herinnerde Tetsuro Yano zich. Voorts gaf hij uiting aan de wens en de vastberadenheid van zijn land om de bilaterale samenwerking met de DRC voort te zetten en bijgevolg ook om het project van het staatsbezoek van president Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo aan Japan, dat onlangs werd afgeblazen wegens de Covid-19 pandemie, nieuw leven in te blazen.

Versterking bilaterale betrekkingen

“We hebben gesproken over hoe we onze bilaterale relatie kunnen samenstellen. Vooral sinds wij vorig jaar het bezoek van de president, Felix Antoine Tshisekedi Tshilombo aan Japan hadden gepland. Helaas werd vanwege Covid-19 dit staatsbezoek geannuleerd. Het is de bedoeling om onze bilaterale betrekking verder te versterken. Ingevolge deze betrekking en vooral het vertrouwen dat wij hebben, had de Japanse regering immers reeds aangekondigd dat wij voornemens zijn groep 4 van Inga 2 te rehabiliteren”, aldus de Japanse staatsman.

Tenslotte prees de heer Tetsuro de economische en financiële inspanningen van de Congolese regering, met name om haar goede betrekkingen met de Breton Woods-instellingen in stand te houden. Hij is ervan overtuigd dat de DRC hiermee goede resultaten zal boeken en dat dit het land vooruit zal helpen.

“Nu de Democratische Republiek Congo haar economische en financiële inspanningen voortzet via de met het IMF gesloten overeenkomsten, ben ik ervan overtuigd dat u met het IMF een goed resultaat zult behalen. En dit zal dienen om het G24-project vooruit te helpen en ook om het staatsbezoek van de president aan Japan uit te voeren. De buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van Japan in de DRC, de heer Hiroyuki Minami, zal de volledige verantwoordelijkheid op zich nemen voor de uitvoering van al hetgeen ik heb gezegd”, besloot hij.

© CongoForum, 19.10.21 (edm)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.