Project ‘Zéro Trou’ moet fileleed in Kinshasa proberen te verzachten (CongoForum)

KINSHASA – Eerste minister Jean Michel Sama Lukonde (foto) heeft gisteren, donderdag, het startsein gegeven voor het project ‘Kinshasa Zéro Trou’. Dat gebeurde aan het kruispunt van de Avenue Victoire en de Avenue de l’Université, in de gemeente Kalamu. Bedoeling is om de vele files in de hoofdstad terug te dringen en de autobestuurders aan te sporen om beter de verkeersregels na te leven, bericht Radio Okapi.

Volgens premier Sama Lukonde ligt het wangedrag van heel wat chauffeurs aan de basis van de vele verkeersopstoppingen en files die Kinshasa teisteren. Het probleem van de files kwam onlangs aan bod op de Congolese ministerraad. “Maar er is net zo goed een probleem met het gedrag in het verkeer”, stelt de premier. “Het incivieke gedrag van een aantal chauffeurs is een belangrijke oorzaak van de fileproblemen”.

Sama Lukonde denkt dat de verkeerspolitie met meer inspanningen het probleem moet aanpakken. Daarnaast blijft de slechte staat van een aantal straten en wegen ook een serieus probleem dat om ingrepen vraagt. “We moeten ervoor zorgen dat er ook (goede) secundaire wegen zijn”, aldus de premier. “Het gebrek hieraan maakt het moeilijk om te circuleren in Kinshasa. Er zijn heel weinig wegen om de centrale punten van de stad te kunnen bereiken. Als het zou lukken om meer secundaire wegen te voorzien, zouden we ook de hoofdwegen ontlasten”.

Het project ‘Kinshasa Zéro Trou’ wordt gecoördineerd door het ministerie van Infrastructuur en Openbare Werken, dat samenwerkt met de stad Kinshasa. De middelen voor het project komen uit de Schatkist, maar er wordt geen bedrag op geplakt. Het ‘Office des voiries et drainage’ (OVD) is één van de structuren die moeten zorgen voor de uitvoering van het project.

© CongoForum, 15.10.21 (db)

Beeld: De eerste minister, Jean-Michel Sama Lukonde, tijdens de lancering van het project, op 14/10/2021 in Kinshasa

Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.