Tshisekedi: gerecht moet werking aanpakken om bij te dragen tot beter ondernemingsklimaat (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft erop gewezen dat het gerechtelijk apparaat in Congo zijn werking moet verbeteren om zo bij te dragen tot een beter ondernemingsklimaat. Tshisekedi verwijst daarbij naar één van de pijlers van het actieprogramma van de regering voor de periode 2021-2023, schrijft de Congolese krant Le Potentiel.

De kwestie kwam aan bod op de ministerraad van vrijdag 1 oktober 2021. Volgens de president moet Congo zijn imago oppoetsen en ‘krachtige signalen’ uitsturen om het vertrouwen van investeerders te kunnen winnen. Het heeft geen zin om hervormingsmaatregelen te nemen als zakenlieden en ondernemers niet kunnen rekenen op een solide rechtszekerheid, aldus het staatshoofd.

Tshisekedi stelt vast dat diverse structuren hun werking op elkaar afstemmen om samen het ondernemingsklimaat te kunnen verbeteren. Hij wil dat de ministerraad om de drie maanden evalueert in welke mate geplande hervormingen ook worden uitgevoerd. Bij de Présidence is er overigens een ‘cel voor het ondernemingsklimaat’ die naar verluidt nauw moet gaan samenwerken met de eerste minister. Een eerste evaluatie wordt aangekondigd voor de maand december.

De Congolese autoriteiten willen met diverse maatregelen het ondernemingsklimaat verbeteren, ondernemerschap aanmoedigen en de middenklasse stimuleren. Volgens de wet op de kleinhandel moet die activiteit worden voorbehouden aan Congolezen; het is zaak om die wet ook in de praktijk om te zetten. Verder wil Congo werken met indicatoren om het ondernemingsklimaat te beoordelen. Het wil ook zijn (slechte) score in klassementen zoals Doing Business verbeteren en rekening houden met eerder ontvangen aanbevelingen. De regering wil verder de ontwikkeling van een middenklasse bevorderen en ondernemerschap promoten. En de wet op onderaanneming moet strak worden toegepast om economische activiteiten van Congolezen meer armslag te geven.

© CongoForum, 06.10.21 (db)

Beeld-bron: Okan Caliskan via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.