DRC-België: ICCN wil ‘Ishango-beentje’ repatriëren, het oudste bewijs van de beoefening van wiskunde in de menselijke geschiedenis (CongoForum)


KINSHASA/BRUSSEL- Het Congolees Nationaal Instituut voor Natuurbehoud (ICCN) lanceert de “Operatie Ishango”. Het Ishango-beentje dat in 1950 in de provincie Noord-Kivu werd ontdekt, wordt beschouwd als het oudste bewijs van wiskunde in de geschiedenis van de mens. Het wordt tentoongesteld in het Belgisch Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel. ICCN-functionarissen willen het stuk, dat dateert van meer dan 20.000 voor Christus, repatriëren, aldus Olivier Mushiete, waarnemend directeur-generaal van ICCN. Dat wordt bericht door Actualité.cd.

In België is het debat over deze kwestie nog in volle gang. In juli heeft de Belgische regering een routekaart gepresenteerd voor de teruggave aan de DRC van duizenden cultuurgoederen die onrechtmatig waren verkregen, met name tijdens het tussen 1885 en 1908  gepleegde geweld onder het bewind van Leopold II. Er is echter nog geen tijdschema vastgesteld. Ter herinnering, het AfrikaMuseum in Tervuren had tussen 1976 en 1982 reeds 114 etnografische voorwerpen overgedragen aan het Instituut van Nationale Musea van Zaïre. 

Afgelopen vrijdag kondigde president Félix Tshisekedi de oprichting aan van een nationale commissie voor een gemeenschappelijk beleid inzake de repatriëring van het Congolese culturele erfgoed. “Het doel”, zo zei hij, “is diepgaande besprekingen te voeren over de uitvoering van een coherent nationaal beleid inzake de repatriëringsstrategie en de voorwaarden die nodig zijn voor een geslaagde herbestemming en valorisatie van ons erfgoed”.

© CongoForum, 23.11.21 (edm)

Beeld – bron: Wikimedia Os_d’Ishango_IRSNB.JPG (1404×2274) (wikimedia.org)


Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.