DRC: Inspectie-generaal van Financiën (IGF) zal weldra de audit van de Gécamines afronden (CongoForum)

KATANGA- Het omvangrijke onderzoek bestrijkt een periode van 2010 tot heden. Volgens de beschikbare  informatie is deze controle gericht op de voorwaarden voor verkoop of overdracht van de mijnbouwactiva van Gécamines aan particuliere actoren, de door Gécamines ondertekende huurovereenkomsten voor haar mijnbouwactiva en, ten slotte, de resultaten van de laatste tien jaar.

Het IGF was met name geïnteresseerd in de voorwaarden van het farm-outcontract dat in 2018 werd ondertekend tussen het staatsbedrijf en Evelyne Investissement, dat eigendom is van de Fransman Elie Yohann Berros.

In mei jongstleden had Tshisekedi een bezoek gebracht aan Katanga, waar hij namens de Congolezen “die nog steeds in ellende wegkwijnen” zijn voornemen aankondigde om opnieuw te onderhandelen over mijnbouwcontracten, waaronder die welke zijn voorganger Joseph Kabila met China had gesloten. De Verenigde Staten, een bondgenoot van de president, steunt dit initiatief.

Hoewel de Inspectie-generaal van Financiën (IGF), onder leiding van Jules Alingete Key, verklaart dat haar onderzoek niet tegen iemand in het bijzonder is gericht, is het wel gericht op de door Albert Yuma beheerde periode.

De resultaten van de audit zullen naar verwachting medio november openbaar worden gemaakt.

© CongoForum, 08.11.21 (edm)

Beeld: clandestiene gravers in een mijn in Katanga

Bron: Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.