Ituri: leger herovert controle over centrum Drodro (CongoForum)

BUNIA – Het Congolese leger heeft vandaag het centrum van Drodro in de streek van Djugu heroverd. Drodro ligt op zo’n 60 km ten noorden van Bunia (Ituri). Gisteren, zondag, was de plaats ingenomen door strijders van de militie URDPC/CODECO. Na het vertrek van de strijders werden in Drodro de stoffelijke overschotten van twaalf burgers teruggevonden, zegt luitenant Jules Ngongo van het leger.

Volgens Ngongo is het leger nu de streek aan het uitkammen. Het leger gaf ook bescherming aan ontheemden zodat die konden vluchten naar een kamp van de VN-vredesmacht (Monusco). De vermoorde burgers werden volgens het leger ‘laf afgemaakt’ door de strijders van CODECO. Mogelijk zal de dodenbalans nog oplopen naarmate het leger de zone beter kan verkennen.

Alleen al gisteren werden zeven dorpen in het territorium Djugu aangevallen door de strijders van CODECO, meldt Radio Okapi. Volgens het plaatselijke middenveld vluchtte een aantal families naar Largu en Roe.

Monusco installeerde tijdelijk een basis naast een site voor de ontheemden uit Drodro, dit om de burgers beter te kunnen beschermen.

© CongoForum, 22.11.21 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.