Kinshasa: frustraties taxichauffeurs leiden tot staking (CongoForum)

KINSHASA – Het verkeer ligt vandaag serieus overhoop in Kinshasa, want de taxichauffeurs zijn in staking. De chauffeurs zijn de pesterijen van de verkeerspolitie (PSR) en medewerkers van de provinciale afdeling vervoer hartsgrondig beu, meldt Actualité.cd. De situatie is het ergst in de gemeenten die vallen onder het district Tshangu.

“Men kan iemand interpelleren wanneer hij een fout of inbreuk begaat”, zegt Jean Mutombo, provinciaal voorzitter van de chauffeursvereniging ACCO. “Maar er is wel een probleem wanneer dat niet gebeurt volgens de voorwaarden die de wet voorschrijft”.

Zaterdag hadden de taxichauffeurs nog een ontmoeting met de gouverneur van Kinshasa. Maar het gesprek leidde niet tot een oplossing voor de grieven.

“We zijn bij de overheid geweest”, aldus Mutombo. “We moeten rond de tafel zitten. De structuren die de staking uitriepen, waren daar niet echt toe gemachtigd. Maar het probleem is wel reëel, we moeten een gepaste en duurzame oplossing vinden”.

Er is nu een kader voor overleg waaraan de provinciale overheid, de politie en de chauffeursverenigingen deelnemen. In principe is er morgen, dinsdag, een voorbereidende vergadering gepland.

Als gevolg van de chauffeursstaking zijn er vandaag in Kinshasa grote rijen te zien van voetgangers die zich uit de slag trachten te trekken.

© CongoForum, 22.11.21 (db)

Beeld – bron: Deskeco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.