Kinshasa maakt zich op voor nieuw graffiti-festival in voorjaar 2022 (CongoForum)

KINSHASA – De vierde editie van het internationaal graffitifestival van Kinshasa, ‘Kin Graff’, wordt gepland van 30 maart tot 9 april 2022. Dat bericht Actualité.cd. Artiesten uit diverse landen zullen aan de activiteiten van het festival deelnemen. Een aantal dagen lang zal Kinshasa zo de ‘wereldhoofdstad van de graffitikunst’ zijn.

Graffitikunstenaars maken hun werken met spuitbussen op muren in de openbare ruimte. Ze zijn een exponent van stedelijke cultuur. Vooral jongeren wagen zich aan het maken van graffiti.

De organisatoren van het festival zijn in overleg met het stadsbestuur. Ze willen de toestemming krijgen om een aantal muren in Kinshasa te beschilderen. Volgens Yann Kwete zijn er in Kinshasa plaatsen genoeg waar graffiti-artiesten hun ding kunnen doen. “We willen de stad hertekenen, het is onze ambitie om er een openluchtmuseum van te maken”. Samen met de Spelen van de Francofonie, die ook in Kinshasa worden verwacht, zal Kin Graff van de stad een heel artistieke en creatieve plek maken, luidt het.

In het kader van het festival zullen ateliers, conferenties, panelgesprekken en vormingen (cultuurmanagement) worden georganiseerd. Bedoeling is ook om de Congolezen te sensibiliseren rond de graffitikunst. De organisatoren hopen dat de Congolese overheid het belang van deze kunst zal erkennen. Ze willen graag jaarlijks een graffitifestival laten plaatsvinden in Kinshasa. De jongste editie van zo’n festival dateert al van 2016.

Het initiatief gaat uit van de vzw Culture+ die in 2011 werd opgericht door Yann Kwete. In januari 2020 lanceerde die vzw nog Kub’art Gallery, een volledig digitale galerij die hedendaagse Afrikaanse kunst toont.

© CongoForum, 24.11.21 (db)

Beeld – bron: Felix Lichtenfeld via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.