Klimaatopwarming: ruim 2,2 miljard dollar beloofd voor bescherming Congolese wouden (CongoForum)

KINSHASA / GLASGOW – De DR Congo heeft op de recente COP26-conferentie in het Schotse Glasgow meer dan 2,2 miljard dollar toegezegd gekregen om zijn bossen en wouden beter te kunnen beschermen. Dat bericht Actualité.cd.

Congo vroeg en kreeg een ‘eerlijke en billijke vergoeding’ voor de manier waarop het Congolese ecosysteem helpt om het klimaat op de planeet te beschermen. Dat verklaarde Eve Bazaïba, minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, die verslag uitbracht over de top in Glasgow.

Diverse buitenlandse partners willen inzetten op Congo om de impact van broeikasgassen te verminderen. De VS willen 1,5 miljard dollar uittrekken om het milieu in Congo te helpen beschermen. Ook Amerikaanse private partners zouden interesse hebben om steun te geven voor inspanningen in Congo. Experts uit beide landen zouden dat in een commissie nader moeten uitwerken.

Het Initiatief voor de Wouden van Centraal-Afrika (CAFI) beloofde dan weer 500 miljoen dollar aan Congo, gespreid over een periode van vijf jaar.

België zou 200 miljoen euro hebben toegezegd om een andere manier van landbouw te ondersteunen. Dat zou moeten bijdragen tot de strijd tegen de ontbossing in het Congobekken. België beloofde aan Congo ook 12 miljoen euro in het kader van CAFI.

Verder zou de Britse regering bilaterale partnerships met Congo willen steunen in het kader van de strijd tegen de klimaatverandering. Londen zou ook extra steun willen voorzien ter ondersteuning van autochtone bevolkingsgroepen.

De Congolezen drongen in Glasgow naar verluidt aan op ‘meer acties en minder beloftes’.

President Félix Tshisekedi profileert Congo als een land dat sterk kan bijdragen tot een oplossing voor de klimaatopwarming. Er zou ook interesse zijn om een deel van de voorbereiding van de volgende klimaatconferentie (COP27) in Congo te laten plaatsvinden. De nieuwe conferentie zelf zal in Egypte worden georganiseerd.

© CongoForum, 29.11.21 (db)

Beeld: watervallen van Lofoi

Bron: Pinterest

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.