Lokale cementproductie maakt klanten blij, importeurs klagen (CongoForum)

LUBUMBASHI – In de regio Katanga zijn in één jaar tijd twee cementfabrieken met Chinees kapitaal van start gegaan, één in Likasi en één in Kolwezi. Samen produceren ze bijna 2 miljoen ton cement. De lokale productie is een aanwinst voor de plaatselijke bevolking maar de invoerders van cement zijn minder gelukkig, constateert Radio France Internationale.

Joseph Museng zit voor zijn huis in Kakontwe, een wijk in de stad Likasi, op 120 km van Lubumbashi. Hij slaat een praatje met wat vrienden. Bij de ingang van zijn perceel liggen er zakken cement. GCK, de fabriek die het cement produceert, ligt op zo’n 500 meter van het huis van Joseph.

De nabijheid van de fabriek zette Joseph ertoe aan om een kleine cementhandelaar te worden en zo beter voor zijn familie te kunnen zorgen. “Ik werk bij de Gécamines maar momenteel ben ik met verlof. Een mens moet zich ook op andere manieren uit de slag kunnen trekken”, klinkt het. “Voor ik weer aan het werk ga, wil ik een beetje verkopen om voor de kinderen te kunnen zorgen. We zijn begonnen met 300 zakken cement. Naarmate de voorraad vermindert, doe ik nieuwe aankopen”.

Als gevolg van de lokale productie zakte de cementprijs in Likasi. Voor een zak van 50 kilo betaal je nu 14.000 Congolese frank (7 dollar). Voordien betaalde je soms wel 30.000 frank (15 dollar).

Luc Mwema is een huis aan het bouwen in de wijk Jolie in Likasi. Hij is natuurlijk blij met de prijsdaling. “Een goede zaak”, zegt Luc. “We zouden lokaal produceren moeten promoten. We kunnen hier nog wel andere dingen zelf produceren, niet alleen cement. Congo is een rijk land”. Luc slaat aan het dromen en speculeert over een toekomst waarin er ook (weer) auto’s zullen worden gebouwd in Congo.

Importeurs

Voor de klanten is de lokale cementproductie een ware zegen. Maar de importeurs zien dat natuurlijk anders, merkt RFI. Op de cement uit Likasi en Kolwezi kunnen ze niet even veel winst maken als op de cement die ze invoeren vanuit buurland Zambia.

Mimiche Kainda is een vrouw die cement importeert. “Bij het lokaal geproduceerde cement verdienen we maar 700 frank per zak”, legt ze uit. “Ik heb drie kinderen. Elke maand moet ik 120 dollar schoolkosten betalen per kind. Met te kleine winsten wordt het moeilijker om dat vol te houden. De kinderen hebben ook vervoer en eten nodig. Wanneer ik 1.000 zakken cement koop in Zambia, verdien ik 1.500 frank per zak. Zo kom ik aan een winst van omgerekend 750 dollar bij een verkoop van 1.000 zakken. Zelfs wanneer ik 360 dollar aan schoolkosten betaal, hou ik nog altijd over”.

De Congolese minister van Industrie heeft aan de plaatselijke cementfabrieken aangeraden om een beroep te doen op de investeringsregels en zo fiscale voordelen te krijgen. Zo zou de prijs van een ter plaatse geproduceerde zak cement zelfs kunnen zakken naar 5 of 6 dollar.

© CongoForum, 10.11.21 (db)

Beeld – bron: John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.