Meer dan 15.000 Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in noordwesten DRC in 17 dagen (CongoForum)

BOSOBOLO- De plaatselijke beheerder van het ‘territoire’ Bosobolo, Jeannot Haolo, zei gisteren dat in 17 dagen meer dan 15.000 Centraal-Afrikanen op de vlucht voor gevechten tussen het leger en rebellen de grens naar de Democratische Republiek Congo zijn overgestoken. En hij riep hulpverleners en de autoriteiten op hulp te bieden.

“In totaal zijn 15.059 Centraal-Afrikaanse vluchtelingen, 1.637 vrouwen en 11.892 kinderen, aangekomen op het territoire van Bosobolo in Noord-Ubangi, volgens de statistieken van het Congolese Directoraat-generaal voor Migratie (DGM),” vertelde Jeannot Haolo aan AFP.

“Deze verplaatsingen van mensen werden geregistreerd tussen 10 en 27 oktober, d.w.z. in 17 dagen. Deze Centraal-Afrikanen zijn op de vlucht voor gevechten tussen oprukkende loyalistische troepen en rebellen van de Seleka en Anti-Balaka groepen. De meest recente botsingen vonden plaats rond de stad Kouango in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR),” aldus de heer Haolo.

Dringende medewerking nodig

Haolo: “Wij vragen om de dringende medewerking van de autoriteiten en de humanitaire partners om deze vluchtelingen te helpen”, pleitte hij, eraan toevoegend dat “onze bevolkingen reeds overspoeld zijn door de eerste golven die zijn aangekomen en dat er nu nog andere bijkomen. De zorg, het overleven wordt echt bedreigd”.

Bij navraag door AFP konden bronnen van de UNHCR niet onmiddellijk reageren. Het territoire van Bosobolo bevindt zich in de provincie Noord-Ubangi in het noordwesten van de DRC, op de grens met de CAR. Volgens de statistieken van de UNHCR zijn er in totaal 221.694 Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in de DRC. 114.008 zijn gevestigd in Noord Ubangi.

In oktober werden 250 Centraal-Afrikaanse vluchtelingen gerepatrieerd naar Bangui, vertelde Michel Siazo, de burgemeester van de Congolese stad Zongo (Zuid-Ubangi), die grenst aan Bangui, de hoofdstad van de CAR, aan AFP.

© CongoForum, 05.11.21

Beeld: (archief) vluchtelingen uit de CAR in Zongo

Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.