Minister Paluku kijkt uit naar fabriek voor kobalt en lithium in Haut-Katanga (CongoForum)

KINSHASA – Minister van Industrie Julien Paluku loopt vooruit op de grote bijeenkomst die op 24 en 25 november wordt gehouden in het ‘Palais du Peuple’ over elektrische voertuigen en batterijen. Volgens Actualité.cd wordt de bijeenkomst georganiseerd in samenwerking met de Economische Commissie van de VN voor Afrika. De deelnemers willen bespreken hoe Afrika zelf een grotere rol kan gaan spelen op het vlak van elektrische batterijen, elektrische voertuigen en schone energie.

Volgens Paluku verwacht de Congolese regering dat er na het forum contracten zullen worden ondertekend. Hij kijkt onder meer uit naar de oprichting van een pilootfabriek voor de productie van kobalt en lithium nabij Lubumbashi (Haut-Katanga). Vertegenwoordigers van batterijenproducenten en financiële instellingen zullen aan het forum in Kinshasa deelnemen.

De minister zegt dat AVZ International waarschijnlijk een samenwerkingsakkoord met de regering zal afsluiten over de ontginning van lithium in Manono. Er is sprake van een investeringsdossier van 1,1 miljard dollar. AVZ International wil investeren in de speciale economische zone van Manono. Er zijn ook plannen voor de modernisering van de centrale van Pianamwanga en de heraanleg van de weg tussen Manono en Kalemie. Er zou verder een spoorlijn komen om de geproduceerde ertsen af te voeren.

Het forum in Kinshasa is toegankelijk voor alle buitenlanders en Congolezen die genoeg financiële middelen kunnen vinden om te investeren in een ‘regionale waardeketen’.

De DR Congo heeft een hele grote kobaltvoorraad maar betekent zo goed als niets op het gebied van elektrische batterijen, elektrische voertuigen en hernieuwbare energie. Congo wil graag een veel belangrijkere rol gaan spelen. Volgens studies is er voor een elektrische auto 5 tot 15 kilo kobalt nodig.

© CongoForum, 23.11.21 (db)

Beeld – bron: Ricarda Mölck via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.