‘Service National’: ex-stadsboefjes maken nu schoolbanken (CongoForum)

KINSHASA – Gewezen stadsboefjes of ‘kuluna’ uit Kinshasa verblijven nu al een jaar in Kaniama Kasese, in de provincie Haut-Lomami. Daar worden ze nu gezien als mensen die mee het land helpen op te bouwen, constateert Actualité.cd.

De ex-stadsboefjes werden eerst ingeschakeld in de maïsteelt. Ze kregen ook vormingen over metselarij, schrijnwerkerij, mechanica en landbouw.

Generaal Jean-Pierre Kasongo Kabwik, baas van de ‘Service National’, is opgetogen. Hij denkt dat de nieuwe schrijnwerkers zeker kunnen helpen om het idee van het gratis lager onderwijs in de praktijk waar te maken. “Tijdens de vorming willen we met de jongeren elke maand 1.000 schoolbanken kunnen fabriceren, alleen al met het eerste bataljon. Op zo’n bank kunnen drie kinderen plaatsnemen, het gaat dus om zitplaatsen voor 3.000 leerlingen”.

De baas van de Service National hoopt dat dit ‘model’ kan worden overgenomen in andere Congolese provincies.

Sommige van de jongeren in opleiding kijken er al naar uit om een nieuwe rol in de samenleving te kunnen opnemen dankzij de Nationale Dienst. “Ik leidde een slecht leven”, vertelt één van de jongeren. “Zonder te stelen had ik niets te eten. Nu steel ik niks van anderen meer. We dachten dat we zouden omkomen bij de Nationale Dienst maar kijk wat we nu zijn geworden”.

De Service National is een structuur om jongeren op te voeden en te begeleiden en hen in te zetten voor een aantal activiteiten. Deze dienst werd in 1997 opgericht. De structuur kreeg weer meer dynamiek na de aanstelling van Jean-Pierre Kasongo Kabwik als baas.

© CongoForum, 25.11.21 (db)

Beeld – bron: John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.