Visserij: project LEAF2 zorgt voor bescheiden vissershaven in Vitshumbi (CongoForum)

KINSHASA – In Vitshumbi, aan het Edwardmeer, wordt een ‘geïntegreerde aanlegsteiger’ gebouwd in het kader van de bilaterale akkoorden tussen de DR Congo en Oeganda. Vitshumbi ligt in het territoire Rutshuru, een deel van de provincie Noord-Kivu. De bouw van de aanlegsteiger moet de situatie verbeteren voor de vissers die producten aanvoeren die afkomstig zijn uit het Edwardmeer en het Albertmeer, bericht Radio Okapi.

Bedoeling is om in Vitshumbi een bescheiden moderne vissershaven aan te leggen. Dat zegt Marie-Josée Masika. Zij coördineert het comité dat toeziet op de bouw van de geïntegreerde aanlegsteiger. “In het kader van het project LEAF2 kwam er voor ons een koelkamer om onze vis beter te bewaren. Als er ’s nachts vis wordt aangevoerd, kunnen we die opslaan en hem ’s ochtends roken. Er is voor ons ook een moderne markt gebouwd. De klanten komen daar hun vis kiezen. Voordien hadden we dat allemaal niet. Nu komt iedereen naar de aanlegsteiger. En ook de kopers zijn tevreden”.

Een echte kaai is er nog niet, betreurt mevrouw Masika. “Dat blijt een probleem want bij onweer kunnen sommige vissers in het water vallen. Ook de duisternis is een probleem”.

Het project LEAF2 wil bijdragen tot een beter beheer van de visbestanden in het Edwardmeer en het Albertmeer. Dit project wordt gefinancierd door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en loopt af op 31 december 2021.

Congorivier

Volgens Joseph Matungulu, verantwoordelijk voor de DR Congo bij de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, zullen de ervaringen, opgedaan met LEAF2, wellicht worden gebruikt voor gelijkaardige inspanningen op de Congorivier. “Op dit moment is de Congolese minister van Visserij en Veeteelt al een aanlegsteiger aan het bouwen in Kinkole, nabij Kinshasa. Onze architect was al op die site om de ervaringen van het Edwardmeer uit te leggen. De minister is aan het bekijken hoe de kennis kan worden ingezet voor andere wateren en waterlopen”.

In Vitshumbi blijken de vissers alleszins tevreden over de ‘zichtbare impact’ die de samenwerking tussen Congo en Oeganda nu heeft.

© CongoForum, 16.11.21 (db)

Beeld: Eduardmeer

Bron : DiaspoRDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.