Congolese luchtvaartmaatschappijen staan nog altijd op ‘zwarte lijst’ (CongoForum)

KINSHASA – Alle Congolese luchtvaartmaatschappijen staan bij de Europese Unie op een ‘zwarte lijst’. Op die lijst staan in totaal wel 97 bedrijven. Het gaat om luchtvaartmaatschappijen die niet voldoen aan de internationale veiligheidsnormen en die onderhevig zijn aan een verbod of beperkingen.

In de DR Congo zal er van alles moeten gebeuren om het probleem van de Congolese luchtvaartmaatschappijen op te lossen, bericht Actualité.cd.

Een belangrijk dossier is dat van de reglementering. Hierover is in de Nationale Assemblee een wetsvoorstel ingediend, dat wordt verdedigd door volksvertegenwoordiger André-Claudel Lubaya. Dit wetsvoorstel is bedoeld om het wettelijke kader bij te werken.

De minister van Vervoer, Chérubin Okende Senga, is de audits van OACI (Organisation de l’aviation civile internationale) aan het voorbereiden die volgend jaar zijn gepland. Hij had daarover instructies van president Félix Tshisekedi gekregen. Een rapport van de minister ter zake werd al goedgekeurd in de Congolese ministerraad.

Het personeel in de sector moet ook worden bijgeschoold, en het materieel moet worden aangepast. Ook hierrond wordt nu samengewerkt met de experts van OACI. Congo zal een aantal aankopen moeten doen om de veiligheid van de burgerluchtvaart te verbeteren. Geen gemakkelijke opgave maar we zijn ermee bezig, aldus de bevoegde minister.

De DR Congo is niet het enige land dat wordt geconfronteerd met de zwarte lijst van de EU. Op die lijst vind je ook luchtvaartmaatschappijen uit Afghanistan, Angola, Armenië, Congo-Brazzaville, Djibouti, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Kirgizistan, Liberia, Libië, Nepal, Soedan enzovoort.

© CongoForum, 29.12.21 (db)

Beeld – bron: RVA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.