Covid-19: Omicron-variant vormt “zeer hoog risico” waarschuwt WHO (CongoForum)

GENEVE- Nu de Omicron-variant zich over de hele wereld blijft verspreiden, is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begonnen met onderhandelingen over een internationaal verdrag inzake pandemieën. In Genève wordt vandaag de laatste dag van een bijzondere vergadering gehouden. Doel is een internationaal instrument te creëren om pandemieën beter te voorkomen en te bestrijden. Dat berichten AFP, Euronews en Mediacongo.

Hoewel de WHO erkent dat er nog veel niet geweten is is, is zij van mening dat de nieuwe variant van Covid-19 een “zeer hoog risico” op mondiaal niveau inhoudt. Er bestaat bezorgdheid over de besmettelijkheid en de mate van bescherming die de bestaande Covid-vaccins bieden.

“Niemand veilig tot we allen veilig zijn”

WHO-secretaris-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus: “Als we één ding geleerd hebben, dan is het dat geen enkele regio, geen enkel land, geen enkele gemeenschap en geen enkel individu veilig is totdat we allemaal veilig zijn. Het opduiken van de sterk gemuteerde variant Omicron onderstreept hoe gevaarlijk en precair onze situatie is. (…) Omicron laat zien waarom de wereld een nieuwe aanpak van pandemieën nodig heeft”.

De ministers van Volksgezondheid van de G7, die in het Verenigd Koninkrijk bijeen waren, riepen op tot “dringende maatregelen” tegen deze “zeer overdraagbare” variant. Benadrukt werd hoe belangrijk het is de toegang tot vaccins te waarborgen.

In de VS was Joe Biden geruststellend: “Er zijn redenen om bezorgd te zijn over deze nieuwe variant, maar geen reden tot paniek”, aldus de Amerikaanse president. “We hebben de beste vaccins ter wereld, de beste medicijnen, de beste wetenschappers, en we leren elke dag meer. Wij zullen deze variant bestrijden met wetenschappelijke en gefundeerde actie en snelheid, maar niet met chaos en verwarring,” zei hij. Elke dag wordt de lijst van landen die getroffen zijn door de Omicron-variant langer.

© CongoForum, 01.12.21

Beeld-bron: PIRO4D via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.