Ituri: dit jaar al meer dan 1.000 doden als gevolg van hiv/aids (CongoForum)

BUNIA – In de provincie Ituri zijn dit jaar al 1.014 personen overleden aan de gevolgen van aids. Dat bericht Radio Okapi. Het cijfer komt van het Nationaal Programma ter Bestrijding van HIV/AIDS (PNLS).

Volgens dr. Roger Buju (PNLS-Ituri) waren er vorig jaar in de provincie officieel bijna 21.000 personen met hiv/aids. Al die mensen waren onder behandeling. Maar sinds begin 2021 blijken 2.815 van de zieken ‘niet meer zichtbaar’ te zijn. Het gaat meer bepaald om burgers die op de vlucht sloegen voor het geweld in de streek van Djugu en Irumu, waar gewapende groepen nog altijd lelijk huis houden.

Bij het PNLS zijn ze bang dat er in Ituri meer mensen aan de gevolgen van aids zullen sterven en meer personen zullen besmet raken als er geen einde wordt gemaakt aan het geweld in sommige zones.

Dokter Buju betreurt dat sommige vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen de bevolking afraden om condooms te gebruiken. Andere factoren die de verspreiding van hiv/aids in de hand werken, zijn de kwetsbare positie van de zieken, de weinig toegankelijke gezondheidszorg en de verwoesting van sommige infrastructuur die moest dienen om medische zorg te verzekeren.

© CongoForum, 02.12.21 (db)

Beeld – bron : John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.