Kinshasa: leerlingen uit Beni en Butembo wijzen op onderwijsproblemen en situatie weeskinderen (CongoForum)

KINSHASA – Een delegatie van leerlingen uit de steden Beni en Butembo verblijft momenteel in Kinshasa om er te pleiten voor weeskinderen die niet (kunnen) naar school gaan. De delegatie hoopt diverse leden van de Congolese regering te ontmoeten, bericht Actualité.cd.

Nixon Muhindo is de voorzitter van de ‘leerlingencoördinatie’ in Beni. Hij vindt het onthutsend dat sommige kinderen in de voormiddag gaan werken en in de namiddag naar school gaan. “Zij krijgen geen ondersteuning van de regering of haar partners. In het verleden was er nog begeleiding van Unicef. Momenteel zijn er in onze streek geen organisaties meer die kinderen begeleiden”, stelt Nixon.

“Voor sommige kinderen ontbreken alleen schoolartikelen om naar school te kunnen gaan, nu het principe van de ‘gratuité’ bestaat. Wij willen hier in Kinshasa met de bevoegde autoriteiten praten om een oplossing te vinden voor onze verzuchtingen”.

Nixon Muhindo merkt op dat het onderwijsniveau stagneert in de streek van Beni. Dat heeft met diverse factoren te maken, waaronder de aanhoudende onveiligheid.

Wanneer kinderen in Beni sinds 2014 het jaar nog afmaken, heeft dat vaak te maken met een dosis geluk. “En sinds het gratis lager onderwijs werd afgekondigd, beleven we de ene na de andere staking van leerkrachten”. Meer dan eens studeren er kinderen af die eigenlijk hun diploma niet verdienen, luidt het.

De leerlingen uit Beni en Butembo willen dat de ministers van Lager, Secundair en Technisch Onderwijs, Sociale Zaken en Gezin zich de problemen aantrekken. In het geval van de minister van Lager, Secundair en Technisch Onderwijs hopen ze op een maatregel ten gunste van kinderen die wees werden als gevolg van slachtpartijen. Zulke kinderen zijn doorgaans aan hun lot overgelaten. “Er moet een begeleidingsmaatregel voor die kinderen komen zodat ze naar school kunnen zonder te worden gestoord”, aldus Nixon Muhindo.

De betrokken leerlingen werden al in juni ontvangen door president Félix Tshisekedi. Bij die gelegenheid gaven ze uitleg over de impact die de onveiligheid heeft op hun studies.

© CongoForum, 03.12.21 (db)

Beeld-bron: UN News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.