Allerlei gunstmaatregelen kosten Congolese staat miljarden dollars (CongoForum)

KINSHASA – Vrijstellingen van douaneheffingen hebben de Congolese staat tussen 2011 en 2020 meer dan 630 miljoen dollar aan inkomsten gekost. Dat zegt de Congo Research Group in een nieuw rapport, bericht Actualité.cd. In totaal liep de staat zelfs minstens 6,3 miljard dollar mis tijdens de onderzochte periode, zo blijkt. Alleen al de mijnbouw genoot tussen 2011 en 2020 van vrijstellingen ter hoogte van 2,8 miljard dollar.

De begunstigde bedrijven zijn in veel gevallen eigendom van mensen uit de politiek, ook van figuren uit de entourage van oud-president Joseph Kabila. “Dat is bijvoorbeeld het geval voor het textielbedrijf Sotexki (Société textile de Kisangani), Egal (Entreprise générale d’alimentation et de logistique) en de Ferme Espoir”.

Het Observatorium voor Overheidsuitgaven (ODEP) had al op basis van onderzoek over de periode 2017-2019 vastgesteld dat er nog veel te veel vrijstellingen en gunstmaatregelen zijn voor individuen en vennootschappen. Die situatie is uiteraard erg nadelig voor de overheidsinkomsten.

In augustus 2020 wees Jules Alingete (IGF) erop dat fiscale vrijstellingen en voordelen vooral dienden om overheidsgeld te verduisteren. Hij verwees naar meer dan 1.300 vrijstellingen die aan de Schatkist meer dan 5 miljard dollar kostten. De Algemene Inspectie van Financiën (IGF) stelt dat Congo jaarlijks meer dan 5 miljard dollar aan inkomsten misloopt door onterechte vrijstellingen.

De regering is al te goed op de hoogte van het probleem. Zelf sprak ze in mei vorig jaar van vrijstellingen ter hoogte van 425 miljoen dollar op jaarbasis. Premier Sama Lukonde had toen aan diverse regeringsleden de opdracht gegeven om precies na te gaan hoe al die vrijstellingen waren tot stand gekomen.

In het Congolese bedrijfsleven houden sommigen echter vol dat al die vrijstellingen gunstige effecten zouden hebben. Albert Yuma Mulimbi, bekend als topman van de werkgeversorganisatie FEC, toonde zich ongerust over de opschorting van een aantal vrijstellingen. Yuma ging lobbyen bij minister Nicolas Kazadi (Financiën) en drong erop aan om de vrijstellingen te herstellen, naar verluidt om de goede werking van een aantal private bedrijven niet in het gedrang te brengen.

De onderzoekers van Congo Research Group vinden dat het ministerie van Financiën uitleg moet geven over de motieven voor elke vrijstelling. Ze vragen ook audits om misbruiken aan te pakken en te voorkomen. Volgens de onderzoekers is het wenselijk om bepaalde vrijstellingen of voordelen gewoon af te schaffen.

© CongoForum, 21.01.22 (db)

Lees meer: https://www.congoresearchgroup.org/fr/2022/01/21/exonerations-douanieres-en-rdc-qui-gagne-ce-que-perd-le-tresor-public/ 

Beeld-bron: 3D Animation Production Company via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.