Beni: UNMAS sensibiliseert lokale gemeenschappen over het gevaar van zelfgemaakte bommen (CongoForum)


BENI- Leiders van de gemeenschap, leden van maatschappelijke organisaties en de leden van het stedelijk veiligheidscomité van de stad Beni zijn gisteren voorgelicht over de gevaren van zelfgemaakte bommen en van de wijze waarop men zich het best gedraagt wanneer een bom wordt ontdekt. Dat meldt Radio Okapi.

Deze bewustmaking vond plaats tijdens een zitting die op initiatief van de burgemeester van Beni door de mijnbestrijdingsdienst van de Verenigde Naties (UNMAS) van de VN-veiligheidsmacht MONUSCO werd georganiseerd.

Voor de burgemeester van Beni, hoofdinspecteur Narcisse Muteba Kashale, was het noodzakelijk dat de gemeenschap werd voorgelicht over hoe zij zich moet gedragen in geval ze een explosief ontdekken:

“Hier in Beni voelen we ons altijd bedreigd door onze vijanden (ADF), die hier en daar bommen plaatsen. Aangezien er deskundigen van UNMAS zijn, heb ik er de voorkeur aan gegeven hen uit te nodigen om informatie te verstrekken over zelfgemaakte bommen. Vandaag kwamen ze ons informeren, hoe we ons moeten gedragen als we gewaarschuwd worden dat er een explosief aanwezig is. Het is nuttig voor ons en om die informatie door te geven aan de bevolking.”

De briefing werd geleid door een deskundige van de MONUSCO-afdeling mijnbestrijding in de Thomas d’Aquin-zaal van het stadhuis van Beni. De deelnemers gaven op hun beurt uiting aan hun belangstelling voor het onderwerp. Een van de deelnemers, Norbert Kitobi Sinamuli, het hoofd van de Kasabinyole-buurt in de Ruwenzori-gemeente, zei:

“Ik heb een echt goede indruk gekregen. Wat mij het meest interesseert is dat men de bevolking waarschuwt zich niet te haasten naar plaatsen waar zich explosieven bevinden om schade te voorkomen. Als je eenmaal ziet dat een al dan niet metalen voorwerp een explosief is, is het eerste wat je moet doen uit de weg gaan en dan een verantwoordelijke op de hoogte brengen.”

UNMAS is van plan de komende dagen demonstratiesessies te organiseren in de stad Beni, om de gemeenschappen te leren hoe zij zich moeten gedragen bij het vinden van verdachte voorwerpen.

Op kerstavond kwamen acht mensen om het leven en raakten verscheidene anderen gewond bij een explosie van een zelfgemaakte bom in een bistro in de stad Beni in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo.

© CongoForum, 21.01.22

Beeld: niet-ontploft explosief

Bron: Radio Okapi/Martial Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.