Bijna 400 buitengerechtelijke executies in maand november (CongoForum)

KINSHASA – In de DR Congo werden in november 2021 bijna 400 buitengerechtelijke executies geteld. Meer dan 10% daarvan was het werk van de Congolese veiligheidstroepen, de rest werd uitgevoerd door gewapende groepen, zo blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

Volgens het maandelijkse rapport van VN-mensenrechtenexperts (BCNUDH) werden minstens 40 personen buitengerechtelijk terechtgesteld door medewerkers van de staat; het ging om 24 mannen, 9 vrouwen en 7 kinderen. Medewerkers van de staat waren verantwoordelijk voor 39% van de schendingen van de mensenrechten. De overige 61% is toe te schrijven aan gewapende groepen. Minstens 345 personen werden willekeurig om het leven gebracht door strijders van gewapende groepen (258 mannen, 61 vrouwen en 26 kinderen).

In november waren er volgens het VN-rapport 801 schendingen van de mensenrechten in de DR Congo, 61% meer dan in de maand oktober. De meeste feiten vonden plaats in provincies waar er conflicten zijn: Noord-Kivu, Ituri, Tanganyika en Zuid-Kivu.

De wreedheden, begaan door gewapende groepen, waren te linken aan strijders van Nyatura, het ADF, de FDLR en CODECO.

Sinds mei vorig jaar is er in Noord-Kivu en Ituri de noodtoestand, een maatregel waarmee de overheid hoopt de gewapende groepen daar klein te krijgen. Het leger kreeg hierdoor veel macht in deze provincies. Desondanks blijven gewapende groepen veel onheil aanrichten in deze delen van Congo.

© CongoForum, 06.01.22 (db)

Beeld: logo VN

Bron: Chickenonline via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.