Burgeractivist Carbone Beni van Filimbi toont politieke ambities (CongoForum)

KINSHASA – Burgeractivist Carbone Beni, één van de oprichters van de beweging Filimbi, vindt dat de DR Congo nooit echt en positief bestuurd is. “Er is gewoon een minderheid die regeert in naam van een zogezegde democratie, die gewoon schone schijn is”, zegt de activist. Hij hoopt via de politiek positieve veranderingen op gang te trekken, bericht Politico.cd.

Als activist maakte Carbone Beni de nodige miserie mee, en zat hij ook een tijd in de gevangenis. Maar hij wil niet opgeven.

Volgens Beni verzuipen de grote verzuchtingen van de Congolese bevolking in de vraatzucht van de politieke spelers, die de ware noden lijken te miskennen: de doorsnee Congolees wil vooral een job, een betere leefomgeving, elektriciteit, water, kinderen die naar school kunnen gaan, een veel betere gezondheidszorg, degelijk vervoer, bestrijding van armoede, goede huisvesting, bescherming tegen ziekte en ga zo maar door.

Nu wil Carbone Beni via de politiek proberen positieve veranderingen te bewerkstelligen. Wie echt het land wil veranderen, moet mee aan de knoppen zitten, stelt de activist. Engagement in de politiek sluit aan bij mijn strijd, is de redenering van Carbone Beni.

Tussen 20 januari en 26 februari organiseert de activist een aantal ontmoetingen en bijeenkomsten om samen met anderen na te denken over zijn droom voor Congo. Hij wil daarbij praten met mensen uit alle bevolkingslagen, in het bijzonder met jongeren. Na al die ontmoetingen en bijeenkomsten zou duidelijk moeten worden wat er concreet moet gebeuren.

© CongoForum, 21.01.11 (db)

Beeld: logo Filimbi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.