Corruptieklassement: DR Congo op 169ste plaats in 2021 (CongoForum)

KINSHASA – De ngo Transparency International heeft zijn jaarlijkse corruptieklassement gepubliceerd. Voor het jaar 2021 staat de DR Congo op de 169ste plaats, in een klassement met 180 landen, bericht Radio Okapi.

Deze keer scoorde Congo 19 op 100, in vergelijking met 18 op 100 voor het jaar voordien. De corruptie in het land zou dus lichtjes zijn afgenomen.

Volgens Ernest Mpararo, voorzitter van LICOCO (Ligue congolaise de lutte contre la corruption), blijft de DR Congo tot de groep van meest corrupte landen behoren. “Dat bezorgt ons land een negatief imago”.

“Dit klassement heeft gevolgen voor de democratie, de naleving van de mensenrechten, het ondernemingsklimaat, de buitenlandse investeringen in Congo”, aldus Mpararo. “Wij constaten dat de president zich engageert om de corruptie terug te dringen. Maar hij is blijkbaar de enige, tegenover een politieke klasse die er zelfs niet in slaagt om hem te helpen”.

Volgens Transparency International is er niet veel veranderd aan de corruptie in de wereld. “Ondanks engagementen op papier zijn 131 landen er nog altijd niet in geslaagd om duidelijke vooruitgang te boeken in de strijd tegen de corruptie in de voorbije tien jaar”.

© CongoForum, 26.01.22 (db)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.