Diplomatie: Christophe Lutundula en Raychelle Omamo bespreken versterking van de bilaterale samenwerking met Kenia (CongoForum)



NAIROBI- De vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Lutundula Apala, is op dinsdag 18 januari 2022 in Nairobi ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken van Kenia, Raychelle Omamo. Zij bespraken de kwestie van een versterking van de bilaterale samenwerking tussen hun twee landen. Dat bericht de nieuwssite Alternance.cd.

De DRC en Kenia zijn door verschillende bilaterale samenwerkingsakkoorden met elkaar verbonden, met name op het gebied van veiligheid, defensie, het beheer van de zeevracht, infrastructuur en de bestrijding van corruptie en het witwassen van geld.

De diplomatieke leiders van de twee landen hebben van gedachten gewisseld over de wijze waarop deze vriendschaps- en samenwerkingsbanden kunnen worden aangehaald met het oog op de duurzame ontwikkeling van hun respectievelijke staten.

Bij de hartelijke ontvangst van de Congolese vice-premier Christophe Lutundula, herhaalde de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken het engagement en de steun van zijn land voor de inspanningen van president Tshisekedi aan het hoofd van de Afrikaanse Unie en in het proces van integratie in de EAC.

Ondertekening bezoekersboek

Bovenstaande werd gemeld door de afdeling Communicatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die eraan toevoegde dat het hoofd van de Congolese diplomatie, vergezeld van de zaakgelastigde van de ambassade van de DRC in Nairobi, Charlotte Malenga, “het bezoekersboek van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Kenia heeft ondertekend”.

Kenya Airways verzorgt regelmatig vluchten naar Goma en Lubumbashi, een teken dat de bilaterale betrekkingen tussen Kinshasa en Nairobi gericht zijn op duurzame ontwikkeling.

Bovendien is het land van Uhuru Kenyatta bezig met de inwijding van zijn consulaat in de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu en bereidt het de benoeming voor van een honorair consul in die van de provincie Haut-Katanga.

Op veiligheidsgebied werken Kinshasa en Nairobi samen aan vrede en stabiliteit in het oosten van de DRC, het gebied van de Grote Meren en de Hoorn van Afrika.

© CongoForum, 19.01.22 (edm)

Beeld: Keniaanse vlag

Bron: Jorono via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.