DRC: Lucha-activist tegen staat van beleg doodgeschoten in Beni tijdens politieoptreden (CongoForum)

BENI- Een jonge activist van de burgerbeweging Lutte pour le changement (Lucha) is vandaag in Beni doodgeschoten. Het gebeurde tijdens het optreden van de politie in de marge van een demonstratie tegen de staat van beleg. Die demonstratie was ’s morgens georganiseerd door verschillende burgerbewegingen.

“Hij werd geraakt door een politiekogel tijdens woordenwisselingen tussen politie en activisten in het Kanzuli-gebied,” zei een plaatselijke bron. Dit is het derde geval van een Lucha-activist die in Beni is doodgeschoten tijdens een demonstratie in verband met de veiligheidssituatie.

De demonstratie van maandag was geconcentreerd in de wijken Kanzuli en Tamende, waar barricades waren opgeworpen door activisten die de steeds langere duur betreuren van de staat van beleg die op 6 mei in de provincies Noord-Kivu en Ituri is afgekondigd om de onveiligheid in te dammen. Maar de moorden op burgers, met name door het ADF, gaan door in de regio, ondanks een gezamenlijke operatie van het Congolese en het Oegandese leger op het grondgebied van Beni.

© CongoForum, 24.01.22

Beeld: centrum van Beni

Bron: Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.