Gezondheidszorg: personeel hervat werk maar nieuwe acties zijn niet uitgesloten (CongoForum)

KINSHASA – In de stad Lubumbashi (Haut-Katanga) maar ook op andere plaatsen in de DR Congo zijn de verpleegkundigen en administratieve krachten in de gezondheidszorg weer aan het werk gegaan na meer dan vijf maanden van stakingen. Syndicalist Dieudonné Auka kondigde de werkhervatting aan in Lubumbashi, bericht Radio Okapi.

Volgens Auka is de staking opgeschort maar niet opgeheven. Als de regering de gemaakte afspraken weer niet naleeft, kan er dus opnieuw worden gestaakt. “Dan sluiten we alles: de ziekenhuizen, de dodenhuizen, het grote laboratorium, alles”.

Ook in Butembo (Noord-Kivu) is het werk hervat in de openbare ziekenhuizen. Volgens Mathe Maneno, syndicalist in Butembo, zijn er afspraken gemaakt over de risicopremie en de aanpassen van de loonenveloppe. “We zijn tevreden, maar het gaat om een akkoord op papier. “De werknemers moeten nu ook papieren krijgen waarin gesproken wordt over Congolese franken of dollars”.

Er werd lang gestaakt, maar de actievoerders deden ook toegevingen. In sommige gezondheidsstructuren bijvoorbeeld werden de routinevaccinaties toch hervat, in het belang van de kinderen, vertelt Godefroid Kambale, verpleegkundige in Makasi. “We wilden niet dat de kinderen de dupe zouden zijn. Daarom beslisten we op zeker ogenblik om opnieuw te vaccineren”.

Sommige kinderen zouden nog altijd niet tegen tbc zijn ingeënt bij gebrek aan genoeg voorraad.

© CongoForum, 25.01.22 (db)

Beeld: inauguratie ziekenhuis in Lubumbashi (Katanga)

Bron: Jean Ngandu/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.