Ituri: vele duizenden burgers verkeren in kwetsbare omstandigheden als gevolg van aanhoudend geweld (CongoForum)

GENEVE / BUNIA – De streek van Djugu, in de provincie Ituri, heeft sinds 2017 af te rekenen met een overvloed aan geweld. Spanningen tussen diverse bevolkingsgroepen deden een gewapend conflict opnieuw oplaaien, zegt Artsen Zonder Grenzen in een persbericht.

Tussen 12 en 28 november 2021 werden de plaatsen Tché, Drodro, Paroisse, Luko en Ivo aangevallen. Die aanvallen hadden ernstige gevolgen voor de humanitaire situatie en de veiligheid in Djugu. Veel burgers zijn ontheemd. Ze zijn kwetsbaar en leven geïsoleerd.

“Ik ben aan mijn lot overgelaten”, vertelt Suzanne, een 52-jarige boerin uit Dhedja die met haar drie kinderen naar Ivo vluchtte. “We hebben geen voedsel. Sinds onze aankomst hier zijn mijn kinderen en ik ziek geweest”.

Voor Suzanne is het al de tweede keer dat ze zich in veiligheid moest brengen. Momenteel verblijft ze in een kamp voor ontheemden in Rhoe. In Ivo zag ze hoe voorbijgangers werden doodgeschoten, en hoorde ze hoe haar buren werden aangevallen met machetes. Zij slaagde erin om met haar kinderen te ontkomen. Suzanne kan de vreselijke beelden niet uit haar gedachten krijgen.

Meer dan 40.000 mensen maken mee wat Suzanne beleeft. Ze zitten in het kamp in Rhoe, in een zone die moeilijk toegankelijk is voor humanitaire hulpverleners. De humanitaire organisaties zijn er minder actief dan voordien als gevolg van de onveiligheid.

Koude en gebrek aan beschutting

“De mensen kampen met tal van moeilijkheden”, aldus dr. Benjamin Safari van AZG in Drodro. “Er is de koude, het gebrek aan beschutting, het gebrek aan latrines. De botsingen tussen gewapende groepen deden mensen massaal wegvluchten. Ook gezondheidswerkers vluchtten weg zodat ze niet langer voor patiënten konden zorgen”.

Volgens dr. Safari zijn de gezondheidsnoden enorm groot. “We lanceerden diverse activiteiten om onze inspanningen te versterken, in het bijzonder voor kinderen onder de 15 jaar”.

De kliniek in het ontheemdenkamp moest aanvankelijk patiënten doorverwijzen naar een ziekenhuis in de stad Drodro als ze meer intensieve zorg nodig hadden. Maar door recent geweld in Drodro werd de kliniek noodgedwongen omgevormd tot een veldhospitaal om de bewoners van het kamp te helpen. In het kamp van Rhoe zitten trouwens al meer dan 65.000 personen.

In de afgelopen paar weken gaven de teams van AZG er meer dan 800 consultaties per week. Ze hielpen baby’s op de wereld te komen en behandelden tientallen patiënten, soms ook personen met mentale problemen. AZG zette ook teams in rond gezondheidspromotie, dit om ondervoeding en ernstige ziekten op te sporen en informatie te verstrekken over bijstand voor slachtoffers van seksueel geweld.

De ontheemden in Rhoe kunnen nergens anders naartoe. Davide Occhipinti coördineert het project van AZG in Drodro: “De gevechten tussen bevolkingsgroepen in de streek werden te lang verwaarloosd. Wij gaan hun problemen niet oplossen met wat verband en medicijnen”.

“Sommige mensen trachten nu naar huis terug te keren omdat het iets rustiger is geworden. Maar de noden blijven groot, en wij hebben maar een beperkte toegang tot de bevolking. Het zal ons niet lukken zulke mensen in Drodro op te volgen zolang het niet veilig is voor ons gezondheidspersoneel”.

AZG ondersteunt in de provincie Ituri vier algemene ziekenhuizen, 12 gezondheidscentra, drie gezondheidsposten en 32 sites waar gemeenschapszorg wordt verleend.

© CongoForum, 20.01.22 (db)

Beeld: een dorp in Djugu

Bron: Présidence DRC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.