Mars voor de vrijlating van Ngoy Mulunda: burgemeester van de stad Lubumbashi geschorst (CongoForum)

LUBUMBASHI- De vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Decentralisatie en Douanezaken, Daniel Aselo Okito wa Nkoy, heeft gisteren Robert Lubaba Buluma (foto) geschorst uit zijn ambt van burgemeester van de stad Lubumbashi, hoofdstad van Haut-Katanga. Dat melden Objectif Infos, MCP en mediacongo.net.

Volgens Georges Kapiamba, voorzitter van de Congolese vereniging voor toegang tot justitie ‘Association Congolaise pour l’Accès à la Justice’ (ACAJ), wordt de geschorste burgemeester in de hoofdstad Kinshasa verwacht om door de hiërarchie te worden geraadpleegd over de mars die door de AFBC werd georganiseerd voor de vrijlating van de voormalige voorzitter van de kiescommissie CENI, Daniel Ngoy Mulunda.

“De burgemeester van de stad Lubumbashi is zojuist door de vice-premier en de minister van Binnenlandse Zaken uit zijn ambt ontheven, omdat hij de verwarring in stand heeft gehouden bij de behandeling van het verzoek om een demonstratie van de politieke partij Alliance des forces pour le bien-être des congolais (AFBC) in Lubumbashi”, zo luidt het in een tweet van Georges Kapiamba.

De genoemde demonstratie van de AFBC werd in de kiem werd gesmoord door elementen van de ordestrijdkrachten na het verbod van de stedelijke overheid van Lubumbashi, die dit besluit om veiligheidsredenen had gerechtvaardigd. Volgens de organisatoren van de mars zijn 55 mensen gewond geraakt en 10 anderen door de politie gearresteerd.

© CongoForum, 25.01.22

Beeld: Robert Lubaba Buluma

Bron: Mediacongo.net/Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.