Minister Mpanda: “Tshisekedi heeft zijn deel gedaan maar er zijn veel dieven” (CongoForum)

KINSHASA – In de Kasaï is er geen enkel ontwikkelingsproject verwezenlijkt, constateert de Congolese minister van Wetenschappelijk Onderzoek, José Mpanda Kabangu (foto). “We zijn met velen aan de zijde van president Félix Tshisekedi. Wij zijn dieven”, liet de minister zich ontvallen op een persconferentie in Mbuji-Mayi (Oost-Kasaï). Een opmerkelijke uitspraak.

Volgens Mpanda hebben diverse projecten, gefinancierd in Oost-Kasaï, nog geen positieve impact gehad op de bevolking van die provincie, bericht Radio Okapi. De minister is van mening dat alle projecten opnieuw moeten worden aangevat en dat verduisteraars van overheidscenten moeten worden vervolgd.

Mpanda van mening is dat de medestanders van Tshisekedi ‘de president schaden’ door projecten in de feiten niet uit te voeren. “Tshisekedi heeft zijn deel gedaan, maar er zijn veel dieven”, luidt het.

De minister van Wetenschappelijk Onderzoek stelde met verbazing vast dat van diverse projecten niets was in huis gekomen. “Tshilejelu: nul resultaat. DAIPN (Domaine Agro-Industriel et présidentiel de la N’sele): nul. Nkuadi: nul. Ik heb dat zelf gezien. Ik was er met het staatshoofd, ik hoorde de mensen zeggen dat ze waren bedrogen. De mensen waren aan het praten alsof het om een openbaar tribunaal ging. Als het staatshoofd niet stevig in zijn schoenen zou staan, zou hij ten val komen”.

Mpanda begrijpt niet hoe het mogelijk is dat vrijgegeven middelen worden opgesoupeerd door personen met slechte bedoelingen. “Die mensen moeten de waarheid vertellen. Ze moeten worden aangehouden, en ze moeten het verduisterde geld teruggeven”.

Duidelijk is dat de minister de boodschap wil geven dat Tshisekedi zelf geen schuld treft. “Als we willen dat er verandering komt, hebben we mensen van goede wil nodig die het lijden van de bevolking kennen”.

© CongoForum, 10.01.22 (db)

Beeld – bron: Twitter.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.