Noord-Kivu: Rwandese FDLR-rebellen heffen illegale belastingen van boeren in Rutshuru (CongoForum)


RUTSHURU- Rwandese FDLR-rebellen heffen illegaal belastingen bij Congolese boeren, met name in de regio Nyamilima, ongeveer 100 km ten noordoosten van Goma, in het Rutshuru-gebied van de provincie Noord-Kivu. Deze situatie duurt al sinds oktober 2021, waardoor deze heffingen nu bijna gemeengoed zijn geworden, vooral tijdens de oogstperiode, vertelden getuigen aan Radio Okapi. 

Volgens de getuigenissen die Radio Okapi op zondag 16 januari heeft verzameld, is de belasting die in het Kinyarwanda “Rangira Vhumiza” of “Red je leven” wordt genoemd, verplicht voor de boeren om toegang te krijgen tot hun akkers in de richting van Nywamitwitwi, Bisoso en Nyamuragiza, op 7 kilometer van hun dorp. 

Een inwoner van Nyamilima die in Nyamilima telefonisch werd gecontacteerd, getuigde dat hij op vrijdag 14 januari aan deze FDLR-strijders de som van 15.000 Congolese frank (7,5 USD) had betaald alvorens toegang te krijgen tot zijn veld via een penning die automatisch een ontvangstbewijs vormt. Als zij deze penning niet kopen, worden de “weerbarstige boeren” ernstig mishandeld, aldus deze bron. 

De administratieve autoriteiten in de regio hebben de informatie bevestigd. Zij wijzen erop dat deze rebellen tijdens de oogstperiode van elk geoogst product, en per persoon, enkele forfaitaire eenheden als heffing in beslag nemen. 

Ook bronnen bij de strijdkrachten van de DRC (FARDC) hebben de feiten bevestigd. De FARDC roept de bevolking van deze entiteit op geduldig te zijn. Haar woordvoerder in de regio, luitenant-kolonel Ndjike Kaiko, verzekerde dat alle maatregelen worden genomen om een einde te maken aan de activiteiten van deze Rwandese Hutu-rebellen. 

© CongoForum, 17.01.22 (edm)

Beeld-bron: Eddy Merveillie


Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.