President Félix Tshisekedi in Lodja: “Ik ben verdrietig want sinds ik op ronde ben, zie ik alleen maar problemen” (CongoForum)

LODJA- De stem van Félix Tshisekedi, president van de republiek, klonk droevig tijdens zijn toespraak van woensdag 5 januari tot de bevolking van Lodja, (in de provincie Sankuru), in het kader van zijn rondreis door het Grand Kasaï-gebied.

Het staatshoofd was zichtbaar ongelukkig met wat hij tijdens zijn inspectieronde heeft gezien, niets dan “problemen”, bericht Mediacongo. “Mijn overgrootmoeder komt uit Sankuru, jij bent ook mijn bloed en ik ben hier thuis. Ik ben verdrietig, want sinds ik op ronde ben, zie ik alleen maar problemen,” klaagde hij. Met problemen bedoelt Félix Tshisekedi de kwestie van infrastructuur, ziekenhuizen, huisvesting. “We hebben een stap terug gedaan”, betreurde hij.

Landbouw

In dit opzicht wil Félix Tshisekedi zich concentreren op de bodem. De president van de republiek wil dat de landbouw wordt ontwikkeld en dat Congolese producten naar het buitenland worden uitgevoerd.

“We moeten de landbouw in heel Congo ontwikkelen, want we hebben vruchtbare grond. Dit zal ons ook de gelegenheid geven onze producten te exporteren”, aldus het staatshoofd, die van mening is dat “om dit te bereiken eenheid nodig is. Ik heb geleerd dat de mensen in Lodja verdeeld zijn”, klonk het.

Banen voor jongeren

Bovendien is president Tshisekedi teruggekomen op het programma voor de ontwikkeling van 145 gebieden aan de basis, dat enkele maanden geleden van start is gegaan. Hij zei dat dit “de bouw mogelijk zal maken van scholen en opleidingscentra die de jongeren kennis zullen bijbrengen…We moeten banen geven aan jongeren, zodat zij het land kunnen opbouwen”, zei hij.

Vóór de aankomst van het staatshoofd op de luchthaven van Lodja was de stad in rep en roer. Verscheidene politieke groeperingen hadden zich gemobiliseerd om de president van de republiek te verwelkomen. Daartoe behoorde de Convention des Congolais Unis (CCU) van Lambert Mende.

© CongoForum, 06.01.22 

Beeld: (archief) Félix Tshisekedi

Bron: Présidence

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.