Uvira: “Verschillende dorpen zijn bezet door mannen in Burundese militaire uniformen” (CongoForum)


UVIRA- Volgens de mensenrechtenorganisatie Association de la Paix aux Enfants Vulnérables Orphelins et Veuves (APEVOV) zijn gewapende mannen in de nacht van zondag op maandag 17 januari 2022 bij het dorp Kitemesho de nationale weg N5 overgestoken in de richting van het middenplateau van de dorpen Kabere en Rugeje, waar zij zich momenteel ophouden. Dat meldt de nieuwssite Laprunellerdc.info.

Volgens de mensenrechtenorganisatie, die werkzaam is op de Ruzizi-vlakte, zijn deze mannen, die hun basis hebben in Kabere en Rugeje, ook in het dorp Kitoga gesignaleerd.  APEVOV voegt hieraan toe dat diezelfde nacht bewoners van het gebied aan de kant van Kibirizi schoten hebben gehoord van een vuurgevecht tussen manschappen van de regeringstroepen FARDC en deze gewapende indringers. 

“Vandaag, zondag 16 januari 2022, rond 22.00 uur werden in Kibirizi, in de Luberizi groepering (in de gezondheidszone Ruzizi) geweerschoten gehoord afkomstig van een confrontatie  tussen FARDC-elementen en een gewapende groep in Burundese militaire uniformen die de Ruzizi-rivier in Kibirizi zijn overgestoken. De mannen in Burundese uniformen zijn bij het dorp Kitemesho de RN5 overgestoken in de richting van het middenplateau van Kabere en Rugeje waar zij zich bevinden. Ze zijn momenteel onderweg naar Kitoga”, waarschuwde de organisatie. Naar verluidt zouden meer dan 931 gezinnen uit 8 plaatsen van de Kigoma-groepering als gevolg van deze gebeurtenissen op de vlucht zijn.

Alarmerende meldingen

Er dient op gewezen te worden dat al sinds enkele dagen vanuit de Ruzizi-vlakte alarmerende meldingen kwamen over bewegingen van gewapende personen in Burundese legeruniformen, die vanuit Burundi enkele Congolese dorpen bezetten.  Volgens dezelfde waarschuwingen beweren deze mannen dat zij naar de DRC zijn gekomen om Burundese rebellen te achtervolgen die daar al jaren actief zijn.

Op dit ogenblik is er geen officiële bron die deze informatie bevestigt. De woordvoerder van het Congolese leger in het gebied, die gisteren door Laprunellerdc.info werd gecontacteerd, zei dat hij wachtte op het verslag van het hoofd van de FARDC ter plaatse, om duidelijkheid te verschaffen over het al dan niet aanwezig zijn van deze mannen op Congolese bodem.

© CongoForum, 18.01.22 (edm)

Beeld: Uvira op de kaart


Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.