Voorbereidingen voor de verkiezingen van 2023: het duo Fayulu-Muzito lijkt ingedommeld (CongoForum)


KINSHASA- Terwijl de nieuwe leiding van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) zich intern organiseert alvorens te beginnen met de voorbereiding van de algemene verkiezingen die gepland zijn voor december 2023, roept een deel van de oppositie, in dit geval het duo Martin Fayulu-Adolphe Muzito, op tot volksprotesten. Intussen bereiden het presidentiële kamp en dat van Moïse Katumbi zich serieus voor op deze verkiezingen. Ook in het Gemeenschappelijk Front voor Congo (FCC) verlopen de voorbereidingen voorspoedig. Met nog twee jaar te gaan tot de verkiezingen in de DRC, hebben Fayulu en Muzito echter ernstig terrein verloren. Zij zijn immers wel aanwezig in de media maar blijven weinig zichtbaar op het terrein.

Aan het hoofd van de politieke partij Engagement pour la Citoyenneté et le Développement (Ecide), die moeite heeft om zich in het hele land te vestigen, lijkt de eerstgenoemde in het verleden te leven, in de hoop op dezelfde moeiteloze steun als in 2018. In hun beider thuisbasis Grand Bandundu lijken de kaarten dan weer gunstiger te liggen. Het is in deze regio dat Muzito’s politieke partij, Nouvel Élan, werd opgericht door teams die vanuit Kinshasa zijn uitgezonden. Aldus de nieuwssite Alternance.cd. 

De UDPS herwint haar leiderschap in het Tshangu-district

In de rest van het land hebben de politieke partijen van het duo Fayulu-Muzito echter nog een lange weg te gaan, willen zij de concurrentie met andere gevestigde politieke partijen aankunnen. Zelfs in de populaire wijk Tshangu in Kinshasa, waar men de oppositie gunstig gezind is, hebben “Ecide” en “Nouvel Élan” het moeilijk om zich te mobiliseren. De UDPS, waarvan werd gedacht dat zij in de hoofdstad terrein zou verliezen, maakte echter een forse comeback en heeft haar leiderschap herwonnen.

In het centrum van het land heeft het staatshoofd Félix Tshisekedi, dankzij zijn rondreis door de Grand Kasaï, zijn electoraat in Kasaï-Oriental, Kasaï, Kasaï-Central, Lomami en Sankuru gebetonneerd terwijl in de Grand Equateur de basis voor zijn overwinning werd gelegd door de leiders van de regio. Met name Jean-Lucien Bussa deed er onlangs nog een mobilisatietocht ten gunste van Tshisekedi.

In Grand Kivu heeft de vrijlating van Vital Kamerhe veel inwoners die eerder ongunstig stonden tegenover Fatshi ervan overtuigd hem weer te vertrouwen. Bovendien kreeg Bahati Lukwebo de lucratieve post van voorzitter van de Senaat aangeboden en werd Julien Paluku herbenoemd op het ministerie van Industrie in de regering van Sama Lukonde.

Moïse Katumbi van zijn kant wint geleidelijk aan terrein in de  voormalige oostelijke provincie. Onlangs lanceerde hij  in Kisangani in aanwezigheid van enkele duizenden mensen officieel zijn politieke partij Ensemble pour la République. 

De enige nog zeer omstreden regio, Grand Katanga, pendelt tussen de Union sacrée de la Nation en de FCC, die nog niet volledig ontmanteld is in het bastion van haar morele autoriteit, Joseph Kabila.

Een bekentenis van falen voor de wedstrijd?

Zich zichtbaar bewust van hun moeilijkheden om de bevolking te mobiliseren in 2023, zouden Martin Fayulu en Adolphe Muzito ervoor gekozen hebben het verkiezingsproces te vervuilen door de CENI te bekritiseren. De leiders van Lamuka nodigen de traditionele partners van de Democratische Republiek Congo namelijk uit om zich te mengen in de keuze van de leiders van de verkiezingscommissie en de werking ervan. Dit is de strekking van hun verklaring van maandag 10 januari 2022, waarmee zij de benoeming van Mabiku Totokabi tot nationaal uitvoerend secretaris van de Onafhankelijke Nationale Verkiezingscommissie (CENI) hebben veroordeeld.

“Nadat hij zijn mannen op onwettige wijze in het Constitutionele Hof heeft benoemd, probeert hij nu de totale controle over de CENI te verzekeren door leden van zijn UDPS-partij te plaatsen op de posten van voorzitter, rapporteur en nationaal uitvoerend secretaris van deze instelling, die volgens de grondwet onafhankelijk is. Gezien de ernst van de situatie vestigt Lamuka de aandacht van de Afrikaanse Unie, de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de gevaarlijke ontwikkeling van het verkiezingsproces in de DRC en vraagt hen dringend de zaak op te nemen om elke chaos die uit deze provocaties zou voortvloeien te voorkomen en om een verkiezingsproces te redden dat bedoeld was om onpartijdig en vreedzaam te zijn voor het Congolese volk,” aldus de voorzitters van Ecide en Nouvel Élan in een verklaring.

© CongoForum, 12.01.22 (edm)

Beeld-bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.