Noord-Kivu: katholieke parochiepriester vermoord in Lubero-gebied (CongoForum)

LUBERO – Een katholieke priester is woensdagavond gedood in het zuiden van het gebied Lubero in de provincie Noord-Kivu, in het oosten van de DRC. Het gaat over pater Richard Kasereka Masivi, parochiepriester van de katholieke parochie van Kaseghe. Zijn moord zou zijn gepleegd door niet-geïdentificeerde gewapende mannen. Dat zeggen administratieve bronnen in de plattelandsgemeente Kirumba, eveneens in het zuiden van het Lubero-grondgebied. De moordenaars troffen hem op de weg Kirumba-Mighobwe toen hij terugkeerde van een pastorale missie in Kanyabayonga.

Volgens de territoriale coördinatie van de burgermaatschappij werd pater Richard Kasereka Masivi door zijn beulen aangevallen ter hoogte van Vusesa, niet ver van de agglomeratie Kirumba. Georges Katsongo, voorzitter van deze coördinatie van de burgermaatschappij van Lubero, veroordeelt deze moordaanslag die gericht was tegen een man van God terwijl hij volop met zijn missie bezig was. Hij eist dat een onderzoek wordt ingesteld om de daders van deze moord te vinden.

Dezelfde veroordelingen komen van de provinciaal verkozen vertegenwoordiger van het Lubero-gebied, de afgevaardigde Aisé Kambale Kanendu. Evenals de burgermaatschappij eist hij een ernstig onderzoek naar de moordenaars van de priester van de katholieke parochie van Kaseghe. Hij begrijpt ook niet hoe tijdens de staat van beleg het aantal moorden kan toenemen, terwijl deze speciale regeling net de vrede en veiligheid in het oostelijk deel van de DRC zou moeten herstellen.

In een verklaring die het bisdom Butembo-Beni op donderdag heeft uitgegeven, verklaart het bisdom Butembo ontzet te zijn over de moord op zijn priester. In deze verklaring veroordeelt het bisdom deze criminele daad, die niet alleen het slachtoffer maar ook de hele Kerk treft.  De kerk van Butembo-Beni roept de gelovigen op om eendrachtig te bidden voor de ziel van de overledene.

© CongoForum – Roger Mulyata, 03.02.22 (vertaling gm)

Beeld-bron: Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.