België: de 5e editie van het festival “Corps de textes” richt zich op de DRC (CongoForum)

LUIK- De vijfde editie van het festival “Corps de textes”, dat in Luik (België) wordt gehouden, besteedt aandacht aan de DRC door een deel van het programma te wijden aan de literatuur van dat land. Het vindt plaats van maandag 14 maart tot en met 20 maart in het theater van Luik en op andere plaatsen in de stad. In vorige edities lag de nadruk op andere landen.

Er nemen Congolese kunstenaars en kunstenaars van Congolese afkomst uit de DRC en elders aan deel. Een week lang zal de rijkdom van de Congolese cultuur in de kijker worden gezet. Het festival omvat tentoonstellingen, ontmoetingen, lezingen, screenings, debatten, optredens, conferenties, slam poetry, concerten en de Congolese keuken.

Het festival zal worden geopend met de opening van de fototentoonstelling van de kunstenaars Do Nsoseme, Emmany Koto en Sinzo Aanza uit Kinshasa. De eerste stelt de werkelijkheid en de relatie tot het geslacht in vraag, waarbij zijn beschouwing specifiek gericht is op de vrouwelijke identiteit en haar kledingvoorschriften in de Congolese maatschappij. Het tweede stelt een reeks portretten voor van mulat-volwassenen uit gemengde paren en bevraagt de relatie tot afstamming. De derde nodigt ons uit om de politieke situatie in de DRC en het beeld dat daaromheen wordt geschetst te onderzoeken.

Sinzo Aanza, die ook schrijver is, zal na afloop zijn teksten laten voorlezen en hij zal samen met de multidisciplinaire dichter Negue Fly een activiteit ontplooien onder de titel “Radars croisés”. Ook de teksten van Fiston Mwanza Mujila staan op het leesprogramma, evenals die van professor Yoka Lye Mudaba.

De Congolese minister van Sociale Zaken en Humanitaire Actie, belast met gehandicapten, Irène Esambo Diata, zal deelnemen aan een debat met vrouwelijke artiesten, waaronder de slammer Do Nsoseme, die aan ACTUALITE.CD vertelde hoe blij zij is dat zij aan deze conferentie kan deelnemen.

“Ik ben blij hier te zijn en mijn teksten te delen met een publiek dat mijn werk zeker niet kent. Ik kijk ernaar uit om feedback te krijgen op mijn werk, vragen te beantwoorden, en ook om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik heb veel te geven, maar ook veel te ontvangen,” zei ze.

Ze zal een slam show geven met een andere slammer uit Kinshasa, Negue Fly. Er zal een concert worden gegeven door de artiest Shak die traditionele Congolese ritmes zal spelen. Tijdens de slotavond zal dj, producer en geluidstechnicus Spilulu op zondag 20 maart zijn klanken laten horen.

In de Thrinkhall zal hij zich inzetten voor opzwepende muziek die uitnodigt tot ontmoeting, in een feestelijke sfeer, ter afsluiting van deze editie van het Corps de textes festival.

© CongoForum, 14.03.22

Beeld-bron: Harut Movsisyan via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.