Vervuiling van twee rivieren: vrouwennetwerk RFDK hoopt dat Catoca Mining zal worden veroordeeld (CongoForum)

KINSHASA – In de Kasaï loopt er nu een proces tegen het bedrijf Catoca Mining wegens mogelijke vervuiling van de rivieren Tshikapa en Kasaï. Het ‘Réseau des femmes pour le développement du Kasaï’ (RFDK) is één van de burgerlijke partijen in dit proces. Actualité.cd had een gesprek met activiste July Ochano van RFDK.

“Wij hebben zowat honderd vrouwen opgevolgd die het slachtoffer waren van de vervuiling van de rivieren”, vertelt Ochano. “Tijdens de recente zitting hebben we aan het bureau van de voorzitter van het Hof alle elementen toegelicht die aangeven dat het water effectief werd vervuild door het Angolese bedrijf Catoca Mining”.

Volgens RFDK stierf een aantal dieren aan de gevolgen van de vervuiling. “Meer dan 4.000 personen kregen af te rekenen met diarree, er zijn vrouwen die nog altijd last hebben van genitale verwondingen, kinderen en ouderen zitten met hoestproblemen enzovoort. De nationale en provinciale regeringen verboden om water uit de betrokken rivieren te gebruiken; dat verbod is nog altijd van kracht. We hebben ook samengewerkt met député Guy Mafuta, met name in het kader van de procedures in de aanloop naar een proces. En zo is nu dan eindelijk het proces gestart”.


‘Vervuiler betaalt’


De vrouwelijke activisten verwachten dat het Hof het bedrijf zal veroordelen voor de schade die het berokkende aan de inwoners van de Kasaï. “Het principe van ‘de vervuiler die betaalt’ moet worden toegepast”, aldus Ochano. “Wij eisten 20 miljoen dollar aan schadevergoeding en interesten. Het collectief van de slachtoffers heeft in dezelfde zin gepleit”.
Volgens July Ochano moet Catoca Mining worden gedwongen om zich te verantwoorden voor de rechter, wat het bedrijf momenteel niet lijkt te willen doen.

“Dit gaat om een ecologische oorlog, een ecologisch misdrijf. Als middenveld dat opkomt voor de rechten van vrouwen zullen wij niet zwijgen. Gerechtigheid moet geschieden. Politici die zich hebben ingespannen om aan diplomatie te doen, moeten er maar voor zorgen dat er schadevergoedingen worden betaald, ten gunste van de bevolking en van de vrouwen, mannen en kinderen die het slachtoffer waren”. RFDK hoopt dat ‘partners’ zullen helpen bij het proces. “Er zijn namelijk wel kosten te betalen op bepaalde niveaus”, luidt het.


© CongoForum, 25.03.22 (db)

Beeld – bron: Caniche Mukongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.