Congo zoekt naar manieren om opnieuw zelf asfalt te produceren (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi wil dat er in de DR Congo opnieuw asfalt wordt geproduceerd. Volgens hem heeft Congo de nodige grondstoffen en de technische en financiële capaciteit om zelf asfalt te fabriceren. De president bracht de kwestie ter sprake op de ministerraad van vrijdag, bericht Radio Okapi.

Asfalt is belangrijk voor de (her)aanleg van wegen. Tshisekedi vindt het treurig dat de Société congolaise des industries de raffinage (SOCIR) nog altijd geen asfalt produceert. “We moeten de productie bij SOCIR zeer dringend hervatten, zeker met het oog op ons programma voor de 145 territoria”, aldus het staatshoofd. “We zullen asfalt nodig hebben voor duizenden kilometers wegen”.

Tshisekedi gaf aan de minister van Portefeuille de opdracht om een speciale commissie samen te stellen die een stand van zaken kan schetsen en een plan kan uitwerken om SOCIR weer operationeel te maken. Vertegenwoordigers van de president, de premier, diverse ministers en SOCIR zullen in de commissie worden opgenomen.

Staalproductie

Op het vlak van industrie wil Tshisekedi overigens ook dat de speciale economische zone van Maluku wordt uitgebreid door de Société Sidérurgique (SOSIDER) erbij te betrekken. Een Afrikaanse investeerder zou interesse hebben om, samen met de Congolese regering, inspanningen te doen om weer staal te maken bij SOSIDER. Diverse ministers moeten nu, onder leiding van de premier, onderhandelingen aanknopen met de mogelijke investeerder.

Op de ministerraad werd ook gepraat over een arrest van het Internationaal Gerechtshof dat Oeganda verplicht om, in een aantal fases, 65 miljoen dollar schadevergoeding uit te keren wegens eerdere militaire activiteiten op Congolees grondgebied. Deze centen zouden moeten tegemoet komen aan de verwachtingen van een aantal slachtoffers.

© CongoForum, 23.05.22 (db)

Beeld: Félix Tshisekedi
Bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.