DRC: Congolese WO II -veteraan roept op tot patriottisme om oostelijke DRC te pacificeren (CongoForum)

KINSHASA- De oud-strijder, korporaal Albert Kunyuku Ngoma, heeft het Congolese volk opgeroepen patriottisme te tonen om een einde te maken aan de onlusten in het oosten van het land. Dat meldt Radio Okapi.

Deze gewezen soldaat van de Force publique, het leger van Belgisch Congo,  deed deze oproep een week geleden, in de marge van zijn honderdste verjaardag, een gebeurtenis die deze vrijdag, 20 mei, in Kinshasa wordt gevierd.

“De Congolezen zijn zeer intelligent, maar ze mogen elkaar niet. Degenen die daar (noot van de redacteur: in het oosten van de DRC) onrust stoken, zijn Congolezen en geen vijanden. Ze houden niet van Congo, noch van hun broeders. Ze zouden de oorlog moeten opgeven, het is de moeite niet waard,” adviseerde deze veteraan van de Tweede Wereldoorlog. Korporaal Albert Kunyuku Ngoma herinnert zich dat hij tijdens die grote oorlog veel van zijn strijdmakkers heeft verloren: “Oorlog is geen goede zaak. Wij gingen met 25.000 man de oorlog in, maar slechts weinigen kwamen thuis”, vertelt hij.

Hij betreurt het ook dat de België tot op heden de Congolese soldaten die in de wereldoorlog hebben gevochten, niet heeft beloond. “Aan het einde van de oorlog kregen we een maand rust, waarna we terugkeerden naar Congo. De Belgen verwelkomden ons terug, maar ze zorgden niet voor ons. De anderen, de blanken, kregen oorlogspremies maar wij niet, nog steeds niet tot nu toe”, klaagde de voormalige strijder.

Portret van de laatste Congolese overlevende van de Tweede Wereldoorlog

Korporaal Albert Kunyuku is de held van de film “L’ombre des oubliés” van de Congolese regisseur José-Adolphe Voto. Met een gladgeschoren gezicht en een gebogen rug die hem dwingt op een wandelstok te leunen en zijn nogal slanke gestalte verbergt, ziet korporaal Albert Kunyuku er nog goed uit.  Hij draagt vaak zijn kaki uniform, daterend uit de koloniale tijd en versierd met 4 medailles, goed gepoetste zwarte laarzen en een baret.

Hij is geboren in Kinshasa op 20 mei 1922. Op 18-jarige leeftijd, toen hij leerling-mecanicien was, was hij een van de jongeren die onder dwang in militaire dienst werden gesteld en hun opleiding kregen in Kinshasa, Ilebo en Kisangani.  In 1943 maakte hij deel uit van die manschappen van de Force Publique  die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Algiers en vervolgens naar Birma werden gezonden om er  onder bevel van de Britse generaal Montgomery, te vechten tegen Japan, China en Korea. Oeganda, Nairobi, Mambasa, Singapore, India, zijn enkele van de andere pllaatsen die hij eveneens  heeft bezocht.

In 2015 ontving hij een medaille die door Rusland werd toegekend ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de overwinning van de Grote Oorlog. Vandaag is hij voorzitter van de Vereniging van Veteranen en de enige Congolese getuige van de Tweede Wereldoorlog die nog in leven is.

Wat is de Force publique?
De in 1885 door Camille Coquilhat opgerichte  Force publique, voorloper van de Strijdkrachten van de DRC (FARDC) en de Congolese Nationale Politie (PNC), was het eerste leger van de DRC, aanvankelijk Congo Vrijstaat (EIC) en vervolgens Belgisch Congo, had als taak het nationale grondgebied te verdedigen en de binnelandse  orde te handhaven. Tijdens de twee wereldoorlogen heeft de Force publique namens België een belangrijke rol gespeeld aan de zijde van de geallieerde troepen zoals in Tabora in Tanzania in 1917 en in Assossa, Gambela of Saio, in Ethiopië, in 1941. Tot op de dag van vandaag dragen sommige plaatsen, lanen, wijken, gemeenten en gebieden in de Congolese provincies de namen van buitenlandse plaatsen waar deze strijdkrachten hebben gevochten.

Na een muiterij werd het op 9 juli 1960 omgedoopt tot het Armée nationale du Congo (ANC) en werd het commando plaatselijk.   


© CongoForum, 20.05.22 (edm)

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.