Ituri: 8 doden bij gewapende aanval (CongoForum)

SHABA- Acht mensen werden gedood en een twaalftal anderen verwond bij een nieuwe aanval door een groep mannen die geïdentificeerd worden als aanvallers van CODECO. Dat gebeurde op het grondgebied van Aru, meer bepaald in het dorp Shaba, in het Kandohi-groupement, gelegen aan de grens met het grondgebied van Djugu (Ituri).

Plaatselijke bronnen melden dat de meeste slachtoffers gouddelvers waren die in het mijnkamp Halu werkten. De aanvallers kwamen uit Walendu Watsi in Mahagi gebied, volgens de bronnen van Radio Okapi. Ze gingen Shaba binnen en schoten meerdere keren.

Volgens Ndoo-hoofd Israël Omu Atobar gingen zij vervolgens naar het mijnkamp Halu, waar duizenden mensen goud delven. Hij zei dat in de verwarring acht mensen, waaronder twee vrouwen, werden doodgeschoten en tien anderen gewond raakten, van wie sommigen in kritieke toestand, voegde de bron eraan toe.

Na menselijke schade te hebben aangericht, staken de aanvallers verschillende huizen in brand en namen een grote hoeveelheid goud mee. De inwoners van Shaba zijn naar verluidt verhuisd naar plaatsen waar het nog veilig is.

Het hoofd van deze entiteit betreurt de passiviteit van de FARDC-militairen, die door de bevolking waren gealarmeerd, zegt hij. De woordvoerder van het leger in Ituri was maandag niet bereikbaar voor een reactie over dit onderwerp.

Dit is de eerste aanval van CODECO op het grondgebied van Aru sinds begin dit jaar.

© CongoForum, 17.05.22

Beeld-bron: (archief) Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.