Ituri: 9.000 kinderen zwerven rond in Bunia en zoeken er kleine klussen (CongoForum)

BUNIA – Zowat 9.000 kinderen, die niet langer bij hun families leven, zoeken op de centrale markt van Bunia in Ituri allerlei ‘baantjes’ om te overleven. Dat heeft Radio Okapi vernomen van bronnen ter plaatse.

Sommige kinderen dragen zware bagage rond, andere kinderen werken in winkeltjes of restaurants. Iedere dag trekken deze kinderen naar de markt in de hoop daar iets te mogen doen en zo wat centen te verdienen.

“Wij doen dit werk om in onze behoeften te kunnen voorzien”, vertelt één van de kinderen. “We zijn op zoek naar geld. Onze ouders werden in de dorpen gedood. Om die redenen helpen we nu elkaar, ook om de kleintjes te helpen.”

Verenigingen uit het plaatselijke middenveld betreuren de situatie van deze kinderen, die voor het merendeel oorlogswezen zijn.

Dr. Ibrahim Cissé vertegenwoordigt Unicef in Bunia. Hij blijft naar eigen zeggen onderhandelen met de partnerorganisaties in de hoop zo oplossingen te vinden voor de kinderen en hun rechten te beschermen. “Wij betreuren deze situatie”, aldus dr. Cissé. « Unicef blijft zijn pleidooien voeren om te vermijden dat de meeste van deze kinderen wegblijven van school.”

Inwoners van Bunia vinden dat de provinciale overheid in Ituri haar verantwoordelijkheid moet opnemen en dat zij de leefomstandigheden van deze rondzwervende kinderen moet aanpakken.

© CongoForum, 19.05.22 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.