Kolonel in Congolese leger: “Wij vormen geen tegennatuurlijke allianties met gewapende groepen” (CongoForum)

RUTSHURU – “Het Congolese leger vormt geen tegennatuurlijke allianties met de gewapende groepen die het bestrijdt.” Dat verklaarde kolonel Guillaume Njike Kaiko, woordvoerder van het leger voor de operationele sector Sokola 2/Noord-Kivu. De officier reageerde vanuit Rutshuru op een recent persbericht van de M23-rebellen, aldus Radio Okapi.

Volgens M23 zouden de Congolese strijdkrachten ‘allianties vormen’ met bepaalde gewapende groepen. Maar kolonel Njike Kaiko ontkent dit en spreekt van ‘leugenachtige en lasterlijke’ aantijgingingen.

Het leger in Noord-Kivu zegt op zijn beurt dat M23 zich niet houdt aan de aanbevelingen die werden gedaan op een conclaaf van vier staatshoofden in het Keniaanse Nairobi. Volgens het leger blijft M23 jongeren ronselen met de belofte dat ze werk en de Congolese nationaliteit zullen krijgen.

Kolonel Njike Kaiko: “De rebellen van M23 bezetten nog altijd de heuvels van Tchanzu en Runyoni, in weerwil van de conclusies van het conclaaf. Deze beweging schond het staakt-het-vuren door diverse stellingen van het leger aan te vallen. Ze blijft haar rangen vergroten door jongeren te ronselen en te trainen. Aan deze jongeren worden jobs, een rang en de Congolese nationaliteit beloofd.”

Nog steeds volgens het leger pleegt M23 ook allerlei wreedheden. Meisjes en vrouwen worden verkracht wanneer ze hun akkers gaan bewerken. En de bevolking wordt vernederd en onmenselijk behandeld wanneer ze naar zones wil die worden gecontroleerd door de rebellen, luidt het.

© CongoForum, 16.05.22 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.