Premier Lukonde neemt deel aan internationaal forum over mijnbouwsector (CongoForum)

KAAPSTAD- De eerste minister van de DRC, Jean-Michel Sama Lukonde, is sinds zondagavond 8 mei in Kaapstad, Zuid-Afrika, om deel te nemen aan het internationale forum Mining Indaba 2022. Dat berichten verschillende Congolese media.

Onder het thema “Evolutie van de Afrikaanse mijnbouwsector: investeren in de energietransitie, ESG en economieën”, zoekt deze 25ste editie van het Indaba Mining forum sinds zijn oprichting naar een managementalternatief zodat de eerste begunstigden van de mijnbouwhulpbronnen in de eerste plaats en altijd de Afrikanen zijn.

Volgens de Congolese minister van Communicatie en Media en woordvoerder van de regering, Patrick Muyaya Katembwe, is de deelname van de DRC aan deze bijeenkomsten van groot belang en wordt zij in het middelpunt van de belangstelling geplaatst.

“De Democratische Republiek Congo is eraan gewend deel te nemen aan deze grote continentale bijeenkomst waarop mijnbouwvraagstukken worden besproken. Maar u weet dat het door Covid-19 al twee jaar en twee maanden geleden is dat deze vergadering werd gehouden. Deze hervatte vergadering heeft een thema dat de Democratische Republiek Congo in het middelpunt van de belangstelling plaatst. U hebt de toespraken gevolgd, met name die van de Zambiaanse president, waar het veel meer ging over de rol die de DRC kan spelen, niet alleen in de energietransitie, maar ook in de productie van batterijen en alles wat te maken heeft met de uitdagingen van de 21e eeuw,” aldus Patrick Muyaya.

“Voor ons als regering was het belangrijk en dit rechtvaardigt de deelname van de eerste minister zelf, op hoog niveau, om te laten zien dat we van dit platform gebruik willen maken om de boodschap van de Democratische Republiek Congo over te brengen als een land dat een oplossing biedt voor het behoud van het klimaat, maar ook als een land dat een oplossing biedt door tussen te komen in de productie van de belangrijkste materialen die gebruikt worden voor de vorming van elektrische batterijen die essentieel zijn in de energietransitie,” zei hij.

Er zij op gewezen dat verscheidene staatshoofden aan deze bijeenkomst deelnemen, alsmede verscheidene exploitanten in de mijnbouwsector, leden van de civiele samenleving, waaronder deskundigen in de mijnbouwsector uit de gehele wereld, met het oog op uitwisseling en stimulering van investeringen in de sector ter bevordering van de ontwikkeling van het Afrikaanse continent.

© CongoForum, 10.05.22

Beeld-bron: Congolees premierschap

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.