Tshisekedi, Fayulu en Matata Ponyo doen al zeker mee aan presidentsverkiezingen in 2023 (CongoForum)

KINSHASA – Terwijl de Nationale Assemblee voort debatteert over de verkiezingshervormingen, kijken heel wat politici al vooruit, richting presidentsverkiezingen in 2023. Gewezen premier Augustin Matata Ponyo heeft maandag laten weten dat hij presidentskandidaat wil zijn. Wie zullen de andere kandidaten zijn?

President Félix Tshisekedi en opposant Martin Fayulu zullen al zeker meedoen aan de race, verwacht Radio France Internationale. De kans bestaat dat ook Moïse Katumbi, ooit gouverneur van de (vroegere) provincie Katanga, zich kandidaat zal stellen.

Bij de Union sacrée is het duidelijk dat Tshisekedi wil proberen een nieuwe ambtstermijn in de wacht te slepen. De president verklaarde dat ook al herhaaldelijk op meetings, in de media en in het buitenland. Tshisekedi denkt dat zijn alliantie met zijn voorganger Joseph Kabila een serieuze handicap was; hij heeft naar eigen zeggen meer tijd nodig om zijn beloftes te kunnen waarmaken.

Martin Fayulu (ECIDE) zal naar alle waarschijnlijkheid ook weer meedoen. Hij blijft volhouden dat hij de presidentsverkiezingen van eind 2018 had gewonnen. “Fayulu wil zich de verkiezing niet meer laten ontfutselen”, zegt zijn entourage.

Vital Kamerhe (UNC) zou misschien ook presidentskandidaat kunnen zijn. Maar hij heeft nog altijd problemen met het gerecht, na een veelbesproken corruptieproces.

En wat zal Jean-Pierre Bemba (MLC) doen? In 2018 werd zijn kandidatuur door het Grondwettelijk Hof afgewezen omdat hij was veroordeeld voor pogingen om getuigen te beïnvloeden bij het Internationaal Strafhof. Bemba zei tot op heden weinig of niets over een mogelijke nieuwe kandidatuur.

Moïse Katumbi (Ensemble) behoort momenteel tot de bondgenoten van Tshisekedi, maar zijn medestanders verwachten wel dat hij presidentskandidaat zal willen zijn. Katumbi heeft zijn eigen partij, en die is nu op een aantal plaatsen antennes aan het uitbouwen.

“De kandidatuur van Matata Ponyo zou de anderen moeten dwingen om hun positie te verduidelijken”, zegt Trésor Kibangula, analist bij het onderzoeksinstituut Ebuteli, dat samenwerkt met de Congo Research Group (New York).

© CongoForum, 05.05.22 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.