Zuid-Kivu: tweede fase sociaal-economische projecten voor kleine boeren en kwetsbare bevolkingsgroepen (CongoForum)

BUKAVU- De bewoners van het Kalehe-gebied in het oosten van de DRC, met name die van de Minova-sector (provincie Zuid-Kivu), zijn verheugd over het effect van de projecten die het Wereldvoedselprogramma (WFP), de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) ten gunste van hen hebben uitgevoerd. Dat bericht VN-zender Radio Okapi. Deze projecten werden op zaterdag 14 mei bezocht door een delegatie van donateur KFW (Kreditanstalt für Wiederaufbau), een Duitse ontwikkelingsbank.

De projecten worden uitgevoerd in het kader van het programma voor sociaal-economische weerbaarheid van kleine boeren en kwetsbare bevolkingsgroepen. Dit programma is dit jaar, 2022, begonnen met de tweede uitvoeringsfase, na de eerste fase die vier jaar heeft geduurd, namelijk tussen 2018 en 2021.

De KFW-delegatie bezocht landbouwcomplexen, met inbegrip van winkels en andere verwerkingseenheden, die door boeren via hun coöperaties worden gerund, alsmede alfabetiseringscentra voor volwassenen.

Zowel in Kalehe als in Minova zijn de begunstigden het er unaniem over eens dat deze projecten hun levensomstandigheden ingrijpend hebben veranderd, klinkt het.

“Om aan het zaad te geraken, moesten we vroeger wachten tot de echtgenoot het bracht. Maar nu krijgen we toegang tot de zaden en na de oogst restitueren we ze. Het verandert het leven. Dankzij de opleiding zijn we in staat onszelf te redden. Toen dit project hier in Butumba van start ging, heeft het ons veel geholpen. Wie geen veld had, vond er een. En medische zorg werd ook beschikbaar voor degenen die geen geiten hebben,” aldus een van de begunstigden volgens Radio Okapi.

Deze getuigenissen hebben indruk gemaakt op de directeur van KFW in Kinshasa, Brita Oltman, die sprak van indrukwekkende resultaten:

“Namens de Duitse regering financiert KFW twee veerkrachtprogramma’s ter waarde van meer dan 150 miljoen dollar. Mijn collega’s en ik hebben twee plaatsen bezocht, Kalehe en Minova, en ik ben zeer onder de indruk van de resultaten van dit programma. Ik heb met de vrouwen gesproken en het is een prachtig resultaat.”

Beperkt bereik

Dit programma is weliswaar nuttig, maar heeft nog niet veel van de mensen in het gebied bereikt. Maar er kwamen ook verscheidene bijkomende behoeften aan het licht op het gebied van microkrediet, herstel van landbouwwegen en capaciteitsopbouw van landbouwers.

De eerste fase van deze projecten werd geïnitieerd door het WFP en de FAO voor een bedrag van 35 miljoen dollar. De tweede fase gaat voor UNICEF in voor een bedrag van 120 miljoen dollar, aldus Natacha Nadazdine, adjunct-directeur van het WFP voor de DRC.

© CongoForum, 16.05.22

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.