Oost-Congo: 14 burgers gedood bij aanvallen toegeschreven aan het ADF (CongoForum)

BENI- Veertien burgers werden zaterdag gedood bij twee aanvallen die worden toegeschreven aan het ADF, of Forces démocratiques alliées. Dat gebeurde in het oosten van de Democratische Republiek Congo, waar Congolese en Oegandese militaire operaties worstelen om vrede af te dwingen, vernam AFP zondag uit lokale bronnen. Dat bericht de RTBF.

“Het ADF heeft zaterdagochtend de plaats Mamove aangevallen. De tol bedraagt negen burgerslachtoffers: zes vrouwen en drie mannen, twee andere mensen zijn gewond en twee huizen zijn in brand gestoken,” zei Kinos Katuo, voorzitter van de plaatselijke burgermaatschappij.

“We hebben het leger gewaarschuwd, maar tot nu toe is er geen offensief gestart, waardoor de vijand vrij rondloopt om te plunderen en te moorden,” voegde hij eraan toe.

“Zaterdagnacht hebben we vijf burgers, mannen, verloren die door het ADF zijn gedood bij de aanval op in het Kisima-centrum op de weg Beni-Kasindi”, die naar de grens met Oeganda leidt, aldus Meleki Mulala van de organisatie “Nouvelle société civile congolaise” die zich in de Rwenzori-sector (Noord-Kivu, oost) bevindt.

Aanleg van een weg

De Congolese en Oegandese legers moesten de as Beni-Kasindi beveiligen waar de aanleg van deze weg door een Oegandees bedrijf plaatsvindt in het kader van door de twee landen ondertekende overeenkomsten.

Sinds eind november hebben de twee legers gezamenlijke operaties op touw gezet om het ADF te neutraliseren, zonder succes.

“De UPDF (Uganda Peoples’ Defence Forces) beveiligen alleen de plaatsen waar de tuigen zijn opgeslagen op 5 kilometer van Kasindi,” vertelde Ricardo Rupande, voorzitter van het netwerk van maatschappelijke organisaties in de Rwenzori-sector, aan AFP.

Het leger heeft de bevolking uitgenodigd om “vertrouwen” te hebben, want binnenkort zal “de vijandelijke ADF buiten spel worden gezet”, vertelde kolonel Charles Omeanga, militair bestuurder van het Beni-gebied, aan AFP.

De ADF, die door de organisatie Islamitische Staat (IS) wordt voorgesteld als haar tak in Centraal-Afrika (ISCAP in het Engels), wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de massamoord op duizenden burgers in de DRC en jihadistische aanslagen te hebben gepleegd in Oeganda.

© CongoForum, 28.06.22

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.